Avrupa Birliği’nin 1985’te Milan’da yaptığı zirve sonrasında 9 Mayıs’ın, Avrupa Günü olarak kutlanması kararlaştırılmıştı. Türkiye’de dokuz yıldır kutlanan Avrupa Günü, bu yıl Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işbirliği ile Sinop’ta düzenlenecek.

Brüksel’den Avrupa Komisyonu’ndan konukların, Avrupalı gazetecilerin ve Türkiye’deki büyükelçilerin ve yabancı kültür enstitü temsilcilerinin katılacağı Avrupa Günü’nde başta paneller olmak üzere pek çok etkinlik düzenlenecek.

Bütçesi 9.2 milyon Euro

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özaslan; “Projenin ortakları, Avrupa’nın en prestijli müzelerinden TATE Modern ve Sinop Cezaevi ile benzer yapısal özellikler gösteren Venedik Arsenal Bölgesi’nin yönetimini yürüten Venedik Kültür Konseyi. Toplam bütçesi 9,2 milyon Euro ve dört yılda tamamlanması öngörülüyor. Proje kapsamında İtalyaYunanistan, İngiltere ve Türkiye’den toplam 120 öğrenci ortak kültürel miras ve restorasyon eğitimi alacak. Proje çıktılarının Türkiye ve Avrupa çapında yaygınlaştırılması için üç ayrı konferans düzenlenecek. Tarihi Cezaevi’nin UNESCO’nun tarihi miras alanları listesine aday gösterilecek” dedi.