AYDIN NOTLARI


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Aydın gezisi üretimle başladı. Son aylarda sıkça vurgu yaptığı üretime ilişkin önemli mesaj da vermiş oldu. Cumartesi günü Aydın’a gerçekleştirdiği geziye Söke’den başladı. Söke’de Kahramanmaraş’ın önemli kuruluşu KİPAŞ Holding tarafından kurulan ve Avrupa’nın en büyük kâğıt ve karton ambalaj fabrikalarından olan Kipaş Söke’nin açılışını yaptı. Yine “üretim” dedi. Üretime “Bismillah” diyerek start verdi.

Erdoğan, bu anlamlı açılışla bir anlamda kendi dönemlerinde kapatılan ve 9 Ekim 1937 tarihinde Atatürk’ün açtığı Nazilli Sümerbank Dokuma Fabrikası ile Aydınlı Başbakan Adnan Menderes tarafından 1953 yılında açılan Aydın Tekstil Fabrikalarının kapanışını telafi etmiş oldu. Aydınlı üreticiler “Pamuk şehri Aydın’a tekstil fabrikası da şart” diyor…

Söke Kipaş, bugüne kadar Aydın’da yapılmış en büyük yatırım. Bütün tesislerin tamamlanmasıyla yatırım tutarı 1 milyar doları aşacak. Şu anki yatırım değeri 550 milyon dolar. 800 kişiye iş imkânı sağlayacak. İleride bu rakam bin 500 kişiyi bulacak. Yılda 730 bin ton kâğıt üretecek. Türkiye’nin yıllık ithalatını önleyerek 300 milyon dolara yakın döviz tasarrufu da sağlayacak. Ayrıca yılda 200 milyon dolarlık ihracat da gerçekleştirecek. Fabrika atık kâğıt kullanacak. Bu onun ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayacak. Aradaki açığı ise bölge ülkelerinden temin edecek. Fabrika çevre hassasiyeti taşıyor. Özel arıtma sistemleri kuruldu. Enerjisini de üretecek…

Gerçekten tam zamanında açılan ve gurur duyulacak bir tesis… Erdoğan ve fabrika yönetimi de buna vurgu yapıyor. Hem de doların bu kadar yükseldiği bir dönemde, bu rakamda bir yatırım ve borca girmek bile büyük cesaret. Devletin cesaretlendirmesi de çok önemli! İşte Erdoğan bu cesareti onurlandırmış oldu.

Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada şu vurguları yaptı: “Çalışacağız, üreteceğiz, kendimize güveneceğiz, milletimize inanacağız, Türkiye'yi hak ettiği yere hep birlikte muhakkak getireceğiz. Türkiye'nin 'saman ithalatçısı' olduğunu zanneden cahilleri havanda su dövmek yerine Aydın Söke'den başlayarak Organize Sanayi Bölgemizi ziyaret etmeye davet ediyorum.”

20 BİN KİŞİ İZLEDİ

Erdoğan Söke’de çok neşeliydi. 15.40’da Aydın merkeze geldi. Kent meydanında kalabalık bir kitleye hitap etti. Ellerinde parti bayraklarından ziyade Türk Bayrakları dikkat çekiciydi… Erdoğan’ın Aydın gezisi son zamlardan sonra ayrı bir önem taşıdı… Acaba büyük kalabalıkları toplayabilecek mi, yoksa fiyaskoyla mı sonlanacak! Doğrusu bu olmadı. 20 bin kişiyi alana topladı. Bunu Aydın’da birçok mitingi izlemiş gazeteci arkadaşlarımız söyledi. Bu Aydın için iyi rakam… AK Parti yönetimi günlerce seferber oldu ve en ücra köylerden bile vatandaşları taşıdı. Hava açık ve zamanlama iyiydi. Herkes üretim sonrasındaydı. Pamuk bu yıl iyi para etmiş, toplanmakta olan zeytin de benzer değeri bulmuştu. Şu an bir litre zeytinyağı 45-50 TL… Geçen yıl bu rakam 25-30 TL civarındaydı. Pamuk ise 13-14 TL’den satıldı. Üreticinin yüzü gülüyor. Ancak son zamlar onun keyfini biraz kaçırdı. Gübre ve ilaç fiyatları ithalata dayalı olduğu için iki üç kat arttı. Görüştüğümüz üreticiler “İyi paraya sattığımıza sevinemiyoruz. Seneye bu fiyatı bulabilir miyiz diye düşünüyoruz. Ayrıca verilen zamlar da eridi” diyor.

Erdoğan öncesi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu konuştu. Halktan büyük alkış aldı. Herkes onunla fotoğraf çekilmek için sıraya girdi. Demokrat kökenli Soylu Aydın’da farklı bir ilgiyle karşılaştı. Adnan Menderes Müzesini ziyaret etti. Vatandaşlarla görüştü… Huzur ve güven mesajları verdi. Önümde iki kişi duruyordu. Birisi ötekine, “Adamın hasıdır!” dedi. 15 Temmuz’dan buyana dik duruşu ve terörle canla başla çalışması sevilmesinde etmen oldu…

DEVLET YURDU AÇILDI

Erdoğan’ın Aydın’da başka bir açılışı ise KYK yurdu idi… Aydın artık üniversite kenti. Aydın Adnan Menderes Üniversitesinde 50 bine yakın öğrenci eğitim görüyor. 1992 yılında kurulan Üniversitenin en önemli eksiği öğrencilerine yeterince yurt temin edememesiydi. Bu nedenle ev kiraları da haddinden fazla artmış durumda. Günümüzün de en büyük sıkıntısı bu… Aydın’da açılan KYK yurdu, son günlerde Enes Kara’nın ölümüyle gündeme gelen yurt meselesine de iyi bir mesaj oldu. Açılan yurdun kapasitesi 4 bin 400 kişi. Bununla ildeki YKK yurt kapasitesi 10 bini aştı. İki yurt bir milyar 353 milyon liraya mal oldu. Ayrıca 3 adet gençlik merkezi ve 6 adet de spor salonu açıldı.

ERCAN DOLAPÇI