Almanya'da 2008 yılında doğumların azaldığı bildirildi. Wiesbaden kentindeki Federal İstatistik Dairesi tarafından yapılan açıklamada, Almanya'da 2008 yılında dünyaya gelen çocuk sayısının, bir önceki yıla göre yüzde 1,1 oranında azalarak 675 bin olduğu belirtildi.

Uzmanların 2008 yılında 680 bin ila 690 bin çocuğun doğacağını tahmin ettikleri, doğum sayısının beklenenden az olmasının, özellikle yılın sonlarına doğru doğumların az olmasından kaynaklandığı kaydedildi.

ALMANYA'DA TEŞVİKLERE ALDIRAN YOK GİBİ

Ancak bu rakamlar, uzun zamandır nüfus artışı konusunda tedirginlik duyan yetkilileri iyice endişelendirdi. Yapılan hesaplamalara göre nüfus artışı bu hızla düşmeye devam ederse, Almanya birkaç yılda sıfır nüfus artışına ulaşacak.

Zaten giderek yaşlanan nüfus nedeniyle, ileride iş gücü bulmakta zorlanacağı tahmin edilen Almanya'da, doğumları artırmak için, eğitim ve sağlık yardımı gibi çeşitli teşvikler uygulanıyor. Birden fazla çocuk sahibi ailelere kolay banka kredileri verilebiliyor. Ancak bunlar da nüfus artışını belli bir çizgide tutmaya yetmiyor. Çocuklar için verilen sosyal yardımlardan en fazla çok çocuklu göçmen ailelerin yararlandığı belirtiliyor.

RUSYA'DA 10 BİN DOLAR ÇOCUK YARDIMI BİLE İŞE YARAMADI

Rusya Yönetimi"nin, 2007 yılında başlattığı nüfusu artırma planı, ekonomik krizle birlikte çöktü. Kremlin, şimdi "baby boom" (nüfus patlaması) yerine bir "kürtaj boom" ile karşı karşıya. "Novi Region" ajansının araştırmasına göre Moskova"nın genç annelere 10 bin dolar mali yardımda bulunma sözü, artık hiçbir kadını çocuk doğurmaya ikna edemiyor.

Resmi olmayan istatistiklere göre son dört ayda kürtaj vakaları yüzde 150 oranında arttı. Artış, geçen ağustostan beri sürüyor. Eşlerinin işsiz kalmasından korkan kadınlar, 20"inci haftada bile yasadışı kürtaj yaptırıyor.

AVRUPA'DA NÜFUS EKSİYE DOĞRU

Bu arada Avrupa'nın pek çok ülkesinde de nüfusla ilgili projeksiyonlar, yönetimleri ürkütüyor. Nüfus artışı yerine, nüfusun eksileceğini hesaplayan ülkeler arasında, göç de almayan Bulgarista, Romanya, Macaristan gibi eski Doğu Bloku ülkeleri ön sıralarda.

Refah düzeyi yüksek Hollanda, İsveç, Lüksemburg gibi Avrupa ülkelerinde ise 100 yaşını geçenlerin sayısı hızla artarken, doğum oranları sıfırlanmış görünüyor.

Hürriyet