Her ne kadar kurtarma hamleleriyle bu durumdan sıyrılmaya çalışılsa da krizin gittikçe derileştiğine şahit oluyoruz. Daha önce finans sektörlerin faaliyetlerini ve kârlarını derinden sarsan durum bu kez birey bazında hissedilecek ve binler kişi işsiz kalacak.
 
Biz bu filmi daha önce yaşamıştık! Hatırlanacağı üzere 2001 krizinin ardından Türkiye'de binlerce banka çalışanı ve reel sektör çalışanı işini kaybetmişti. Şimdi aynı senaryo Avrupa arenasında sahneye konuluyor. Ve şimdi de Avrupa bankaları büyük bir kıyıma hazırlanıyor. Şimdiye kadar 50 binin üzerinde kişinin bankalar tarafından işten çıkarılacağı ilan edildi. Ve bunu açıklayan bankların arasında HSBC gibi dünya devleri de bulunuyor. İşten çıkarılanlar ve çıkacak olanlarla birlikte toplam rakam 75 bini geçiyor. Bu rakamın ilerleyen günlerde artması olası. Zira, yangın yeri Avrupa'da borç sorunuyla boğuşan ülkelere verilen sakinleştiricinin etkisi geçmek üzere. Kara bulutlar henüz dağılmadı. Bunun finans sektörüne özellikle bankalara maliyeti epey artacak gibi duruyor. Krizin işsizlik oranı en yüksek AB ülkesi İspanya'ya sıçraması ise faciaya davetiye çıkaracak...
 
KRİZ "BEN BURADAYIM" DİYOR:
 
YAKIN ZAMANDA İŞTEN ÇIKARILACAK OLANLAR VE ÇIKARILANLAR TOPLAMI: 76.965 KİŞİ
 
BARCLAYS: TOPLAM 4.400 KİŞİYİ ÇIKARACAK
 
Kronolojik sıraya göre gidersek son açıklama bugün Barclays'ten geldi. Yılın ilk yarısında 2.64 milyar sterlin ile beklentilerin üzerinde vergi öncesi kâr açıklayan İngiliz bankası Barclays , yıl sonuna kadar yaklaşık 3 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Bankanın CEO'su Bob Diamond, gazetecilere yaptığı açıklamada yıl başından bu yana 1.400 işe son verildiğini yıl sonuna kadar işten çıkarılanları sayısının 3,000'i bulabileceğini söyledi.
 
HSBC: 30.000
 
HSBC, Latin Amerika, ABD, İngiltere, Fransa ve Ortadoğu'daki yeniden yapılanma operasyonlarının ardından 5 bin kişiyi işten çıkarırken, 2013 yılı sonuna kadar da 25 bin kişiyle daha yollarını ayıracağını bildirdi.
 
HSBC Üst Yöneticisi (CEO) Stuart Gulliver, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Daha fazla işten çıkarma olacak. Şimdi ve 2013 yılı sonuna kadar 25 bin pozisyon daha'' diye konuştu. Son işten çıkarma açıklamasıyla birlikte HSBC küresel işgücünün yaklaşık yüzde 10 ile yollarını ayırmış olacak.
 
Gulliver, üç ay önce açıkladığı planla, maliyetleri azaltmayı ve 30 ülkedeki bireysel bankacılık hizmetlerinin satılmasını, kapatılmasını ya da küçültülmesini amaçlıyor. Banka, dün de ABD'deki 195 şubesini First Niagara Financial'e yaklaşık 1 milyar dolar nakite satacağını açıklamıştı.
 
LLOYD BANKING: 15.000
 
İngiliz bankacılık grubu Lloyd Banking, 2014 yılına kadar 15 bin çalışanını işten çıkararak. İngiltere'nin en büyük tutsat bankası yetkililerince yapılan açıklamaya göre, banka, 2014 yılına kadar 15 bin kişiyi işten çıkararak 1,5 milyar sterlin (1,7 milyar Euro) tasarruf sağlayacak. Küresel finansal kriz sırasında İngiliz hükümetinin kurtardığı ve yüzde 43'ü devlete ait Lloyds Bank'ın, halihazırda 30 ülkede 106 bin çalışanı bulunuyor.
 
DEXİA: 665
 
Fransız-Belçika Bankası Dexia, 665 kişiyi işten çıkaracak. Denizbank'ın da sahibi olan Dexia, tasarruf planı çerçevesinde 665 kişinin işine son verecek. Önlemler, 2008 yılında duyurulan üç yıl süresince 600 milyon Euro tasarrufu öngören planın parçasını oluşturuyor.
 
Bugüne kadar bin 500 kişiyi işten çıkaran ve 360 milyon Euro tasarruf sağlayan banka, yeni işten çıkarmaların bankaya 160 milyon Euro sağlayacağını hesaplıyor. Bankanın, İtalya, Slovakya ve İspanya'daki kamu finansman aktivitelerinin yanı sıra Türkiye'deki sigorta birimini de satması gerekiyor. Dexia, Şubat ayında AB Komisyonu'na bazı varlıklarını elden çıkarılması yönünde taahhüt vermişti.
 
ROYAL BANK OF SCOTLAND: 12.500
 
Royal Bank of Scotland (RBS), İngiltere genelinde idari kadroda çalışan sayısını 3 bin 500 kişi azaltacak. Banka yetkililerince yapılan açıklamaya göre, banka, önceki yıl İngiltere'de idari ve bilgi işlem hizmetlerinde çalışan 9 bin kişiyi işten çıkarmıştı.
 
İngiltere'nin dört büyük bankasından biri olan RBS, açıklanan bu son işten çıkarma dışında 2008 yılı Ekim ayından bu yana çalışan sayısını 17 bini İngiltere'de olmak üzere 23 bin 100 kişi azalttı. Küresel mali krizden bu yana yüzde 83'ü İngiliz Hükümeti tarafından kontrol edilen RBS'nin açıkladığı işten çıkarma kararına rağmen çalışan sayısı çoğu İngiltere'de olmak üzere 160 bin civarında bulunuyor. RBS, Ağustos ayı başında 318 şubesini İspanyol bankası Santander'e 1,65 milyar sterlin (2 milyar Euro) karşılığında sattığını açıklamıştı.
 
CREDIT SUISSE: 2.000+
 
İsviçreli Credit Suisse bankası, 2012 yılına kadar 1 milyar İsviçre frankı tasarruf etmek için çalışma gücünün yüzde 4'üne denk düşen 2 binden fazla kişiyi işten çıkaracağını da bildirdi.
 
Bankanın Üst Yöneticisi Brady Dougan, yatırım bankacılığının beklenenden fazla gerilediğini, varlık yönetimi ve özel bankacılığın ise güçlü olduğunu, ancak ''belirsiz ve sıkıntı verici ekonomik ve piyasa ortamı dikkate alındığında cazip dönüşleri sağlamak için maliyet verimliliği konusunda etkin olmaya devam edeceklerini'' kaydetti. Banka küresel çapta 50 bin 700 kişiye istihdam sağlıyor.
 
UBS: 5.000+
 
İsviçreli UBS bankası, gelecek 3 yılda 5 bin kişiyi işten çıkaracak. Banka, maliyetleri azaltma planı kapsamında kaç çalışanın işini kaybedeceğine ilişkin bilgi vermezken, İsviçre medyası 5 bin kadar kişinin işini kaybedeceğini bildirdi. Geçen yıl 7,2 milyar İsviçre Frangı kâr açıklayan UBS, küresel çapta 65 bin kişiye istihdam sağlıyor.
 
COMMERZBANK: 7.400
 
Alman Commerzbank AG ise kriz döneminde 7.400 çalışanının işine son vermişti.