Hemen hepimizin özlemle beklediği yaz mevsimi geldi, havalar iyiden iyiye ısınmaya başladı. Bu da tatile çıkmak anlamına geliyor. Dolayısıyla kış mevsiminde ışıltısını kaybeden, yıpranan ve kuruyan cildimizi yenilemenin tam zamanı. Üstelik ışıl ışıl parlayan, pürüzsüz ve gergin bir cilt için kozmetik ürünlere servet harcamanız da gerekmiyor. Acıbadem Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Selda Yıldırım, cildinizi yaza hazırlamanın pratik formüllerini anlattı:

1- Avokado maskesi ile pürüzsüz bir cilt Avokado bol miktarda içerdiği A, B, C, D, özellikle de E vitaminiyle cilt için son derece yararlı yağ asitleri içeriyor. Kuru cildi nemlendiriyor, cilt altı bağ dokusunu destekleyerek kırışıkların oluşmasını önlüyor, ciltteki pürüzleri ortadan kaldırıyor. Avokado maskesi için bir adet avokado, birkaç damla portakal ya da limon suyu, iki damla zeytinyağı ve bir tatlı kaşığı balı iyice ezip püre haline getirdikten sonra cildinize uygulayın. Yüzünüzü mümkünse ılık bir havluyla kapatın. En fazla yarım saat sonra cildinizi temizleyin.

2- Ruşeym kırışıkları önlemek için birebir Buğdayın özü olarak adlandırılan ruşeym, zengin E vitamini içeriği ile cilt yaşlanmasını geciktiriyor, cildi yeniliyor ve kırışıklıkların oluşmasını önlüyor. Yine içeriğindeki omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, A,B1 ve D vitaminleriyle cildinizi besleyerek diri, pürüzsüz ve ışıl ışıl bir görünüm sağlıyor. Ruşeymi süt veya yoğurda karıştırarak tüketebileceğiniz gibi, yemek pişirirken ya da salatalarınızda baharat olarak kullanabilirsiniz.

3- Günde bir avuç fındık, fıstık ve kuru kayısı İşlenmiş gıdalar yerine doğal antioksidan olan mevsim meyve ve sebzelerini taze olarak tüketin. Her gün bir avuç kadar fındık, fıstık, ceviz ve kuru kayısı cildinizin direncini yükseltir. Ayrıca cildinize hem ihtiyaç duyduğu nemi kazandırır, hem de tazeleyerek gençleşmesine katkı sağlar.

4- Bitkisel çaylarla cildi canlandırın Bitkisel çaylarla yapacağınız maskeyle cildinizi canlandırabilirsiniz. İhtiyacınız olan malzemeler ise; birer tutam ısırgan otu, nane, papatya, adaçayı ve yeşil çay. Bu çayları sıcak suda demlemeye bırakın, yarım saat sonra filtreden geçirerek süzün. Ilık haldeki süzülmüş çay karışımını pamuğa dökerek yüzünüze masajla sürün. Haftada bir yapacağınız bu uygulama cildinize dinlenmiş, aydınlık ve canlı bir görünüm kazandıracak.

5- Günde 10-12 bardak su Yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla beraber ter yoluyla vücuttan atılan su miktarı da artıyor. Bu nedenle cildimiz daha fazla suya gereksinim duyuyor. Cildin normal nem dengesini koruması için günde 10-12 bardak su içmeyi ihmal etmeyin. Eğer su içmekten hoşlanmıyorsanız bardağınızın içine limon, salatalık ya da elma gibi aromasını sevdiğiniz bir meyve koyabilirsiniz. Unutmayın; kahve ve çay suyun yerini tutmaz.

Sağlıklı ve genç bir cilt için buhar banyosu ve düzenli spor yapmaktan vazgeçmeyin

6- Buhar banyosu sivil ce ve lekeleri önlüyor Cildimizi temizlemediğimiz takdirde, artan terlemeyle beraber gözeneklerde kir ve yağ birikiyor. Bunlar da kısa süre içinde sivilce ve siyah noktalara, uzun vadede ise lekelenme ve cilt yaşlanmasına neden oluyor. Cildinizi arındırmak için buhar banyosu yapın. Buhar banyosu gözenekleri açıyor ve cildin alt tabakalarında birikmiş olan toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor.

7- Kimyasal peling ile yeni bir cilt Kimyasal peeling yönteminde amaç; cilt tabakalarında istenilen derinliğe kadar hasar oluşturmak ve ardından gelen cilt yenilenmesinin avantajlarından faydalanarak leke, iz, ince kırışıklıklar gibi çeşitli durumların ortadan kalkmasını ya da hafiflemesini sağlamak. Uygulama sonrasında cildiniz daha pürüzsüz, canlı ve yenilenmiş oluyor. Bu yöntem cildin daha alt tabakalarında yeniden bir yapılanma süreci başlatıyor ve kollajen sentezlenmesini uyarıyor.

8- Alkol ve kahveden sonra bir bardak su Aşırı alkol ve kafeinli içeceklerin tüketimi cildin su kaybederek kurumasına ve kırışmasına yol açıyor. Bu nedenle her bir bardak alkol veya kafeinli içecek tüketiminizi bir bardak suyla destekleyin.

Düzenli uyku cildi yeniler

9- Verimli spor ile daha genç bir cilt Düzenli egzersiz yapan insanın cildine pompalanan kan miktarı artıyor. Böylece daha çok beslenen ciltte hücre yenilenmesi artarak daha sağlıklı ve genç bir görünüm ortaya çıkıyor. Haftada en az üç gün 45'er dakika açık havada yapacağınız tempolu bir yürüyüş ile cildinize sağlık kazandırın.

10- Sağlıklı cildin dost u kaliteli bir uyku Uyku sırasında büyüme hormonunun salgılanması artarken; stres hormonunun salınımı ise azalıyor. Bu sayede cilt ölü hücrelerinden arınarak kendini yeniliyor. Unutmayın ki sağlıklı bir cildin altın kurallarından biri de sağlıklı bir uykudur.