Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Başbakanlığa gönderilen ‘Perakende Sektörünü Düzenleyen Yasa Tasarısı’ ile ilgili görüşlerini 4Haziran 2014 tarihinde Başbakanlığa bildirdiklerini ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “AVM’ler Pazar günü kapalı olmalı ve günde 10 saatten fazla açık olmamalıdır” dedi.

1996 yılında Gümrük Birliği süreciyle başlayan Esnaf ve Sanatkârı yakından ilgilendiren Perakende Sektörünün kurallarının konulmasına ilişkin yasa tasarısını tüm tarafların katılımı ile Başbakanlıkta yapılan toplantı da TESK olarak hem toplantıya katılarak hem de yazılı verdikleri görüşleri hakkında açıklama yapan Palandöken, “TESK olarak ilk önceliğimiz Perakende Ticarete kural konulmasıdır. Bu kuralların getirilmesini 1996 yılından beri ısrarla talep ediyoruz. Yasa çıkıp kurallar konulduktan sonra aksayan yönler zaman içerisinde giderilir” diye konuştu.  

Hazırlanan ‘Perakende Sektörünü Düzenleyen Yasa Tasarısı’nı genelde olumlu bulduklarını ve tasarının kanunlaşması ile haksız rekabetin ortadan kalkacağını, tüketicilerin ve hatta çalışanların bir bütün olarak hak ve menfaatlerinin korunacağını anlatan Palandöken, tasarıda mutlaka bulunması gereken hususları şöyle sıraladı;  “Her geçen gün büyük Alışveriş Merkezleri, zincir mağazalar ile Hiper-gros marketler karşısında yok olmaya başlayan küçük esnaf ve sanatkârın ayakta kalması için yeni düzenlemede açılış ve kapanış saatlerinin mutlaka kurala bağlanması gerekir. En önemlisi çalışma saatleri bir günde 10 saati aşmamalıdır. Bununla birlikte Pazar günü mutlaka tatil günü yapılmalıdır. Yeni AVM’ler yapılırken esnaf odası temsilcilerinin görüşlerine mutlaka uyulmalıdır. Nöbetçi eczane biliriz ama 7/24 saat çalışan nöbetçi AVM uygulaması kaldırılmalıdır” dedi.