Öğrencilerin disiplin cezası almalarını zorlaştıracak ve kendilerini özgürce ifade etmelerine olanak sağlayacak çalışmalar da yolda

YÖK, üniversitelerde gereken süre içinde mezun olamayan öğrencilerin eğitimlerine devam etmelerini sağlayacak yeni düzenlemenin ayrıntılarını netleştirdi. Disiplin suçundan atılanları kapsamayacak yeni düzenleme, Amerika eğitim sisteminden örnek alındı. Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilen tasarı taslağına göre, öğrenciler başarısızlık nedeniyle belli bir süre içinde mezun olamadıkları takdirde, ödemeleri gereken harç miktarının her yıl için bir kat fazlasını ödeyerek eğitimlerine devam edebilecek.
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan başkanlığında toplanan YÖK Genel Kurulu, sık sık Türkiye'nin gündemine oturan 'af kanunlarını' tarihe karıştıracak bir düzenlemeye imza attı. Tasarı taslağı da Meclis'te kabul edilirse başarısız olunduğu için üniversiteden atılma tarihe karışacak. YÖK Başkanı Özcan'ın Amerika'dan esinlenerek, gündeme getirdiği çalışmaya göre, parasını ödeyen öğrenciler, süre sınırlaması olmadan eğitimlerini sürdürecek. YÖK kararıyla Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilen Yüksek öğretim Kanunu'nun 44'üncü maddesindeki değişiklik tasarısına göre, üniversitelerde başarısızlık ve devamsızlık gibi nedenlerle atılma dönemi kapanmış olacak.

GEÇMİŞ YILLAR YOK
Bakanlığın onayıyla Meclis'in gündemine getirilecek düzenlemeyle, öğrenciler kendileri için belirlenen sürede okullarını tamamlayamadıkları takdirde, normalde ödemeleri gereken harç miktarının bir kat fazlasını ödeyerek eğitimlerini sürdürebilecekler. Meclis'ten geçmesi halinde uygulama, 2010-2011 eğitim öğretim döneminden itibaren geçerli olacak. YÖK tarafından hazırlanan taslağa göre, düzenleme geçmiş yılları kapsamayacak. Ancak Meclis'te tasarıya eklenebilecek yeni maddelerle, daha önceki yıllarda okuldan atılan öğrencilerin önünün açılması da mümkün olabilecek. Son üniversite affı, 2008 yılı Ekim ayında Meclis'ten çıkmıştı.

ÖĞRENCİLİK HAKLARI YOK
Kanun'da yapılacak değişiklik ile ön lisans mezunlarının 4 yılda, lisans mezunlarının 7 yılda üniversiteyi bitirmeleri gerekecek. Bu sürede öğrenci okulunu bitiremiyorsa 8. yıl ödediği katkı ücretinin bir katını, 9. yılda 2 katını, her yıl bir kat artarak ücretini ödeyerek okuyabilecek. Öğrenci 7 yıldan sonra sadece derslere ve sınavlara girme hakkını kullanabilecek diğer öğrenci hakları ise devam etmeyecek.

DİSİPLİN SUÇLU YARARLANAMAYACAK
Üniversiteden atılmama olanağından 'atılma' cezasını gerektiren disiplin suçu alan öğrenciler yararlanamayacak. Öğrencilere yönelik disiplin yönetmeliği çalışmalarını da sürdüren YÖK, öğrencilerin disiplin cezası almalarını zorlaştıran bir sistem üzerinde de çalışıyor. YÖK, üniversitelerde belirlenen bölgelerde öğrencilerin her türlü açıklama yapabilmesini şekilde değiştirme hazırlığında. Yönetmelik ile öğrencilerin terör suçu dışında üniversiteden atılmalarını zorlaştıran bir yönetmelik hazırlığı yapıldığı ifade edildi. Ancak YÖK yetkilileri, Meclis'te eklenecek bir madde ile disiplin suçu alan öğrencilerin de eğitimine devam edebilecekleri düzenlemenin yapılabileceğini ifade ettiler.

12 AF ÇIKTI
Bugüne kadar öğrencilere yönelik 12 af çıktı. Son af 2008 yılı Ekim ayında TBMM'de kabul edilirken bu afla 7 Haziran 1995'ten kanunun çıktığı tarihe kadarki ne sebeple olursa olsun atılan öğrenciler affedilmişti.