Bu anlamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "İleri ülkelerde devlet eli ile tiyatro yapılmıyor. Tiyatroları özelleştiriyorum." sözleri sanat çevrelerinden tepki toplarken; akademisyenlerden destek gördü. İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla, devlet tiyatrolarının kapatılmasını savundu.

Atilla Yayla, "Sanat ve devlet ayrımı, din ve devlet ayrımı kadar önemlidir. Sanatçılar özgür olmayı diliyorsa, sanatlarına ilginin artmasını temenni ediyorsa tiyatroların özelleştirme sürecini engellememelidir." ifadelerini kullandı. Yayla ile bu konuda hemfikir olan Zaman Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Mümtazer Türköne ise sanatın kalitesini artırmanın yolunun Şehir Tiyatroları ve Devlet Tiyatroları'nın kapatılmasından geçtiğini belirtti.

‘Tiyatroların özelleştirilmesi' tartışmalarını Cihan'a değerlendiren Profesör Atilla Yayla, "Tiyatrocuların ‘devlet memuru olayım maaşımı alayım' anlayışında olmaları, ‘halkın temsilcileri ses çıkarmasın, dilediğim gibi at koşturayım' demeleri adalete de, ahlaka da aykırıdır." yorumunu yaptı.

 

Sanatçıların kelebek ruhlu olup uçması gerektiğini vurgulayan Yayla, "Gel gör ki devlet tiyatrocusu uçamaz, yaratıcı olamaz. Çünkü kendisini memur hissetmektedir. " dedi.

Devlet tiyatrolarının kapatılması temennisinde bulunan Yayla, şunları kaydetti:

"Sanat ve devlet ayrımı, din ve devlet ayrımı kadar önemlidir. Sanatçılar özgür olmayı diliyorsa, sanatlarına ilginin artmasını temenni ediyorsa tiyatroların özelleştirme sürecini engellememelidir. Tiyatrocular sürece tepkili, bence burada kuvvetli menfaat algılaması var. Bir kere bunlar, avantajlı şartlarda çalışıyor. Diğer yandan siyasi ve ekonomik anlayış olarak devletçiler. Nitekim İBB Şehir Tiyatroları ve Devlet Tiyatroları'nın yönetmeliklerine ve amaçlarına bakın. Burada tiyatrocular kendilerini halkı aydınlatmakla görevli addediyor, üst kültüre ait grup olarak görüyor."

TÜRKÖNE: SANATIN KALİTESİ DEVLET TİYATROLARININ KAPATILMASINDAN GEÇİYOR

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yayla ile aynı fikirde olan Zaman Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Mümtazer Türköne ise "Burada tartışılan ne sanat ne tiyatro ne de sanatçılık; tartışılan konu memur sanatçıların durumudur." dedi. Türköne, sözlerine şöyle devam etti:

"Devletten maaş ve emir alan hem de kmemur mantığı içinde çalışmayan oyuncular ve tiyatrocular söz konusu. Hükümet bunlarla ilgili tasarısı var. Bugünün Türkiyesi'nde sanat kalitesini artırmanın yolu Şehir Tiyatroları ve Devlet Tiyatroları'nı kapatmaktan geçiyor."

Tiyatrocuların tepkilerini de doğal bulan Mümtazer Türköne, protesto eylemlerini "Kimi çevrelerin arpalıkları gidiyor, ses tonlarının artması bundan." diye değerlendirdi.