Bir milyon 600 bin dolarlık rüşvet iddiasında adı geçen, meslekten çıkarılması istenen, ancak 86 metrekare bir evi ve bir arabasından başka mal varlığı bulunmayan Remzi Akçin, Gümrükler Genel Müdürü oldu.

Devlet eski Bakanı Kürşad Tüzmen"in kardeşi ile bürokratlarına toplam 1 milyon 600 bin dolar rüşvet verildiğine ilişkin iddialarda adı geçen ve müfettişlerin “Meslekten çıkarılmalı” dediği Remzi Akçin, Gümrükler Genel Müdürü oldu.

Yolsuzluk iddiaları Gümrük Teftiş Kurulu Başkanlığı"na 2006 yılında Aziz Eren imzasıyla gönderilen bir ihbar dilekçesiyle ortaya çıktı. Dilekçede Gebze Gümrüğü"nden binlerce ton benzinin “White sprite” adıyla ve sahte belgelerle ithal edildiği öne sürüldü. Aralarında Remzi Akçin"in de bulunduğu bürokratlara yüksek miktarda rüşvet dağıtıldığı iddia edildi.

MÜFETTİŞLER “ATILSIN” DEDİ

Dilekçeyi kamuoyuna ilk açıklayan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol oldu. Anadol hakkında Bakan Tüzmen bir milyon dolarlık tazminat davası açtı ancak dava reddedildi. İhbarcı Aziz Eren"in adı ve adresi de sahte çıktı.

Olaya Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu el koydu. Müfettiş raporunda, Akçin hakkında adli sürecin başlatılması ve "Devlet memurluğundan çıkarılması" istendi. "Menfaat karşılığı olsun veya olmasın, kaçakçılık fiilini işleyenlerin hal ve sıfatlarını bilerek yardım etmek" iddiasıyla da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Gebze Başsavcılığı ise Akçin hakkında suç unsuru bulmadı ve “Takipsizlik” kararı verdi.

MAL VARLIĞI

Bu soruşturmada Remzi Akçin"in mal varlığı da araştırıldı ve sadece 86 metrekarelik bir dairesi, 2004 model Hyundai marka bir otomobili olduğu belirlendi. Daha sonra müfettişler ve Gümrük Teftiş Kurulu Başkanı görevden alındı.

Bu olayla ilgili Akçin hakkında 2006"da TBMM"ye önerge veren CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, GAZETEPORT"a yaptığı açıklamada, “Bürokrasideki çekirdek kadro yolsuzluklara bulaştı. O nedenle gümrüklerde değişiklik yapıldı. Ama bu görevlendirmeler hiçbir şekilde güven vermiyor. Daha önceki süreçlerde yolsuzluk ve usulsüzlüklerde adı geçenler tekrar yetkili konuma geldi"" dedi.