Hastalığın bulaşmasından kendini göstermesine kadar geçen süre genellikle bir kaç günle bir kaç hafta arasında olabilir. O nedenle hasta çocuğunuzun kardeşinin odasından taşınması gereksizdir. Bu önlem hastalığın bulaşmasını engellemez. Bir çocuğa hastalık bulaşması; bağışıklık sisteminin ne kadar güçlü olduğuna ve bu hastalığı daha önce geçirip geçirmediğine bağlıdır. Özellikle çocuğunuzun yüksek ateşi varsa dışarı çıkartırken sarıp sarmalamanıza gerek yoktur. Pijamasının üstüne bir kazak, ayağına çorap yeterlidir.

HASTA YATAĞI
Yatağın her zaman kuru ve temiz olmasına dikkat edin. Kışın bile hafif kuş tüyü veya yün bir örtü yeterlidir. Kusmaya karşı yatağın yanında su ve bir kap bulundurun. Çocuğunuz ağır hastaysa yatağın altında lazımlık bulundurun.

YEME İÇME
Hasta çocuk hele de ateşi varsa pek bir şey yemek istemez. Yemekler arasında seçim yapmasına izin verin. Hasta çocuklar için en yararlısı karbonhidratlar açısından zengin olan besinlerdir. Uygun yiyecekler örneğin sebze ya da meyve püresi, komposto, az yağlı et suyuna pilav olabilir. Günde üç öğün yerine küçük beş öğün verin. Kaybedilen su için hafif tatlandırılmış çay ve şekersiz meyve sularıyla kalori ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Çocuğunuz üç yaşından büyükse, içecekleri uzanabileceği bir yere koymalı, süt çocuğunu ise her zamankinden daha sık emzirmelisiniz.

GÜNLÜK VÜCUT BAKIMI
Hasta çocuğunuzu günde bir kere tepeden tırnağa temizlemelisiniz. Böylece çocuğunuz kendini daha rahat ve tazelenmiş hisseder. Yataktaki çocuğunuzun altına bir lifi ılık suyla ıslatıp koyun ve güzelce silin. Koltuk altını, kasık bölgesini ve boynunu dikkatli temizleyin ve kurutun. Çocuğunuz bir haftadan daha uzun süre hastaysa mutlaka banyo yaptırın. Su sıcaklığı 35-37 derece arasında olmalı, su seviyesi belini aşmamalı ve banyo süresi 5 dakikayı geçmemelidir. Dişlerin düzenli fırçalanması gerekir. Çünkü hasta çocuğun genellikle ağzı kurur ve dillerin de pas olur.

'ONU OYALAYIN'
Çocuğunuz iyileşmeye başladığında oynamak ve oyalanmak ister. Hayal gücünü sınırlamayın. Büyük bir tepsinin altına iki küçük tencere koyarak oyun masası yapın. Kağıt, boya kalemleri, lego parçaları onun hayal gücünü canlandırır. Bulaşma tehlikesi geçtikten sonra arkadaşlarıyla vakit geçirmesine izin verin. Daha uzun süren kronik hastalıklarda çocuğunuzu ne zaman dışarı çıkarabileceğinizi doktorunuza danışın.

HASTANE FİKRİNE ALIŞTIRIN
Çcuğunuz apar topar değil de bir süre sonra hastaneye yatacaksa onu hastane fikrine alıştırmanız gerekir. Sorularına dürüstçe cevap verin, hastaneyi dışarıdan gösterin. Böylece korkularını yenebilir ve hastane deneyimi kazanabilir.

ANNE VE BABA REFAKATÇİ KALMALI MI?
Süt çocukları ve küçük çocuklarda anne-baba mümkünse çocuğun yanında kalmalıdır. Dört yaşından itibaren çocuklar genellikle çevrede olup bitenden haberdar oldukları için bir kaç saat yalnız kalabilirler. Bu gibi durumlarda ne zaman geleceğinizi söylemeli ve sözünüzü tutmalısınız.

HASTANE ÇANTASINA KONULACAKLAR:
Emzik, çocuğun beraber uyuduğu oyuncak ve en sevdiği battaniye, pijama ya da gecelik, diş fırçası, diş macunu, tarak, lif, sabun, cilt kremi içeren kozmetik çantası, ailenin bir fotoğrafı, ev hayvanınızın fotoğrafı.

SABAH AMELİYAT, AKŞAM EV
Ayakta tedavi yöntemiyle çocuk tanıdık ortamında kalabilir, aynı günün akşamı eve dönerek tedavisini evde sürdürebilir. Hatanede kalmasının avantajı ise ameliyat sonrası ani bir kanamada doktorun müdahele etmesidir.

ÇOCUKLAR TATİLDE...
Çocuklu aileler tatile çıkarken daha dikkatli olmalıdır. Yılın en güzel zamanının 'dehşet yolculuğuna' dönüşmemesi için tatilinizi iyi planlamalı sağlık sorunlarına karşı önleminizi almalısınız.
Egzotik bir ülkeye tatile gidecekseniz, çocuğunuzu bir hafta önce doktora götürmeli gerekli aşıları yaptırmalısınız.
Tropik ve gelişmekte olan bir ülkeye gidecekseniz, tüberkiloz ve bulaşıcı bir hastalığa karşı mutlaka aşı yaptırmalısınız.
Çocuğunuz araba tutyorsa doktordan özel ilaçlar temin edin, çünkü kusma sıvı kaybına yol açar.
Öğlen vakti kumsala gitmeyin. Güneş, kremi, güneş şapkası ve pamuklu tişörtler güneş yanığına karşı korur.
Süt çocukları sineklere karşı bir cibinlikle koruyabilirsiniz.
Çocuğunuzun çok sıvı içmesini sağlayın.
Ciddi durumlarda yerel bir doktora başvurun.
Seyahate çıkarken ilaç çantanız kolay taşınabilir ve küçük olmalıdır.

İLAÇ ÇANTASINDA OLMASI GEREKENLER
2 gazlı bez
Yara bantları
Sargı bezleri
2 steril sargı
Yara ve yanık merhemi
Ateş düşürücü ilaçlar
Derece
İshale karşı ilaçlar
Biberon kullanan çocuklar için hastalık durumuna özel mamalar
Öksürük ve burun damlaları
Güneş kremi
Yedek antibiyotik
Egzotik ülkelere gidiyorsanız yanınızda bir kullanımlık kanüller ve şırıngalar almalısınız.