AB dışişleri bakanları Lüksemburg'da düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Bakanlar toplantıda, Ukrayna ve Irak'taki son gelişmelerin yanı sıra Libya'da gerçekleşen olaylar ve Suriye krizine ilişkin konuları ele aldı. AB Yüksek Temsilcisi Ashton toplantı sonrası basın konferansı düzenleyerek gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Basın toplantısında yaptığı konuşmada Ukrayna'daki şiddetin sona erdiğini görmek istediklerini dile getiren Ashton, "Bütün taraflara sivilleri korumak için ellerinden gelenin en iyisini yapmaları ve insani yardım kuruluşlarının işlerini yapmasına izin vermeleri çağrısında bulunuyoruz" dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun ülkenin istikrarlı hale getirilmesi ve ateşkes yapılmasına yönelik planlarını desteklediklerini belirten Ashton, bütün taraflara ateşkese itibar etmeleri ve bu planların uygulanabilmesi için gerekli koşulları oluşturmaları çağrısında bulunduklarını söyledi.

Ayrıca birkaç somut kararı benimsediklerinden bahseden Ashton, "İlk olarak, Kırım'ın yasadışı bir şekilde ilhak edilmesinin tanınmamasına ilişkin politikamızı yürürlüğe koyduk ve Ukrayna'ya ait sertifikaları bulunmayan malların Kırım'dan AB'ye ithal edilmesini yasaklama kararı aldık. İkinci olarak ise, Ukrayna'ya sivil güvenliği sektörü reformunda destek olması amacıyla Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası misyonu oluşturulması üzerinde anlaşmaya vardık" diye konuştu.

Ashton, Ukrayna'yla AB arasında ortaklık anlaşması ile derin ve kapsamlı serbest ticaret bölgesi oluşturulmasına yönelik anlaşmanın imzalanması için gerekli hazırlık çalışmalarının tamamlandığını belirterek, anlaşmaların 27 Haziran'da Brüksel'de imzalanacağını sözlerine ekledi.

Mısır'da mahkeme tarafından gazetecilere verilen cezaları da değerlendiren AB Yüksek Temsilcisi Ashton, bu cezalardan dolayı son derece endişeli olduklarını dile getirdi. Ashton ayrıca Giza'daki mahkemenin 180'den fazla kişiye ölüm cezası verilmesi ve Müslüman Kardeşler'in önde gelen 14 liderine verilen ölüm cezalarının uygulanması sürecine başlanmasına yönelik kararlarını da aşırı derecede kaygılandırıcı bulduklarını ifade etti.

IŞİD'ın Suriye ve Ürdün sınırında birkaç kontrol noktasını ele geçirdiğine ilişkin haberler de dâhil olmak üzere Irak'ta hızla kötüleşen durumdan dolayı da endişe duyduklarını aktaran AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, burada yaşanan insanlık krizlerine destek olması amacıyla 12 milyon Euro insani yardım sağladıklarını kaydetti.