Fransa ve Mısır'ın hazırladıkları ateşkes önerisine taraflar yeşil ışık yaktı. İsrail, Hamas ve Filistin temsilcileri Kahire'de buluşmayı kabul etti..

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yoğun girişimleri dün sonuç verdi. Sarkozy'nin Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'le birlikte hazırladığı ateşkes planı ilk aşamada olumlu bulundu. Gazze'ye insani yardım ulaştırılmasına imkan tanımak amacıyla sınırlı bir süre içinde derhal ateşkes ilan edilmesini öngören plana İsrail yeşil ışık yaktı. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas planı kabul ettiğini açıklarken, Hamas'tan ise bir hafta içinde ateşkesin mümkün olabileceği açıklaması yapıldı. Bu açıklamaların ardından da İsrail, Hamas ve Filistin temsilcilerinin Mısır'ın arabuluculuğundaki görüşmeler için Kahire'de bir araya gelmeyi kabul ettikleri bildirildi. Mısır'ın BM Büyükelçisi Mecid Abdülaziz tarafların görüşmeler için "teknik heyetlerini" göndereceklerini açıkladı. Gazze'yle ilgili dünkü gelişmeler şöyle: Fransa ateşkes planıyla ilgili olarak dün önce"İsrail ve Filistin yönetiminin Şarm El Şeyh'te sunulan Fransa-Mısır planını kabul etmesinden heyecan duymaktadır" açıklaması yaptı. Ancak daha sonra açıklamayı düzeltmek zorunda kaldı.

5 TEMEL MADDE
Açıklama "İsrail'in öneriye pozitif yaklaşımını memnuniyetle karşılıyoruz" diye değiştirildi. Fransa ve Mısır'ın ortak hazırladığı kısa süreli ateşkes planı özetle şöyle:
* İsrail, saldırılara "ara verecek."
* Gazze'ye yardım ulaşması sağlanacak.
* Çözüm görüşmeleri için zemin hazırlanacak.
* Gazze'ye silah sokulan tüneller imha edilecek, Suriye Hamas'ın silah bırakması için baskı yapacak.
* Mısır Gazze sınırına çok uluslu güç konuşlandırılacak.
Ateşkes planını kabul edilebilir bulan İsrail öneriye "pozitif yaklaştıklarını" vurguladı. İsrailli yetkililer önerinin üzerinde uzlaşıldığını, ancak nasıl uygulanacağına ilişkin önemli ayrıntıların netleştirilmesi gerektiğini belirtiyor. İsrail'in kilit isteklerinden biri Hamas'ın yeniden silahlanmasının önlenmesi. Hamas'ın sözcüsü Gazi Hamad da "Hafta içinde ateşkesin sağlam taahüde bağlanacağıını söyleyebilirim"dedi. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Washington'un ateşkes girişimini desteklediğini söyledi.

SABAH