Kayseri'de, ateşi ölçülmek istenirken ağzında kırılan ateş ölçerin civasını yutarak zehirlenen çocuk tedavi edildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Zümrüt Mahallesinde, ateşi yükselen 3 yaşındaki Sena İçer'in ailesi, kızlarının ateşini ölçmek istedi. Ailenin kullandığı ateş ölçer (termometre-derece), Sena'nın ağzındayken kırıldı. Kırılan ateş ölçerin içindeki civanın bir kısmını yutan Sena, ailesi tarafından hastaneye kaldırıldı.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi edilen Sena, taburcu edildi.

Baba Selim İçer, civanın zehirleyici olduğunu bildiği için kızının civayı yutması nedeniyle telaşlanarak hemen hastaneye gittiklerini anlattı.
Kızının sağlık durumunun iyi olduğunu belirten İçer, şunları söyledi:

''Kızım hasta olduğu için sürekli ateşi yükseliyordu. Ateşini kontrol altında tutmak için belli sürelerle ateşini ölçüyorduk. Termometre, kızımın ağzındayken bir anda kırıldı. İçindeki civanın bir kısmı yere döküldü, bir kısmını da kızım yuttu. Civanın zehirli olduğunu biliyordum. Bunun için telaşlanarak hemen hastaneye gittik. Doktorlar, civanın kana karışması durumunda zehirleyici olduğunu söylediler. Kızımın yuttuğu civa, kanına karışmamış. Bunun için şükrediyoruz. Şimdi kızımın durumu iyiye gidiyor.''

-CİVALI ATEŞ ÖLÇERLER YASAKLANMIŞTI-

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 2009 yılında yayınladığı genelge ile civalı ateş ölçerlerin satışının durdurulduğu duyurulmuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın genelgesinde, camdan yapılan civalı ateş ölçerlerin kolaylıkla kırılabildiği, açığa çıkarak oda ısısında kolayca buharlaşan civanın, solunması ve gıdalara bulaşmasının zehirlenmelere yol açtığı belirtiliyor.

Civa zehirlenmelerinin ölümcül olabildiği hatırlatılan genelgede, ''Civa, vücuttan atılamıyor ve civa buharı, hücre zarından kolaylıkla geçerek beyne ulaşıyor. Tüm dokulara yerleşen civa buharı, zamanla dokularda birikirse, dönüşümü olmayan nörolojik bulgulara neden oluyor. Bunlar, ölümle sonuçlanabiliyor.

Hatta zamanında tanı konulması durumunda bile uygulanacak tedavi, meydana gelen bulguları ortadan kaldırmayabiliyor. Bu nedenle henüz tüketiciye sunulmamış ürünlerin, İl Sağlık Müdürlüğü görevlileri gözetiminde imha edilmesi gerekiyor'' ifadelerine yer veriliyor.