Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, TBMM tatile girmeden önce çıkarılan ve sağlık alanında da önemli değişiklikleri kapsayan torba yasayı değerlendirdi. Aydın Tabip Odası binasında gerçekleşen toplantıda Atay’a Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri eşlik etti.

TBMM’de tartışılmadan 2 Kasım 2011 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Kamu Hastaneleri Kurumu ile Sağlık Bakanlığın teşkilat yapısını değiştirildiğini belirten Dr. Eralp Atay, Kamu Hastane Birlikleri’nin de yasalaştığını belirterek, “TBMM, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının, Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde, Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarılarını 4 Temmuz 2012 tarihinde Kanunlaştırdı. Sezaryen ile ilgili yeni bir yasal düzenlemede, ‘Gebe veya rahmindeki bebek için tıbbi zorunluluk bulunması halinde doğum, sezaryen ameliyatı ile yaptırılabilir. Gerekli tedbirlerin alınmasına rağmen, doğumu takiben anne veya bebekte meydana gelebilecek istenmeyen sonuçlardan dolayı hekim sorumlu tutulamaz’ ifadeleri kanuna girdi. Doktorlar, Meclisin sezaryen konusunda aldığı karara göre hareket edecekler. Çok tartışmaya neden olacak bir karar. Dünyadaki ve Türkiye’deki sezaryen artışlarını sağlıklı değerlendirmeden yasal düzenleme yapmak doğru değildir” diye konuştu.

Düzenlemede Hemşirelik Kanunu ve Tam Gün Yasasıyla ilgili olarak da yenilikler yer verdiğini anımsatan Atay, “Hemşirelik kanununa eklenen geçici madde ile, ebelik diplomasına sahip olduğu halde, en az üç yıldan beri yataklı tedavi kurumları ile ağız diş sağlığı merkezlerinde fiilen hemşirelik görevi yaptığını resmi belge ile belgelendiren ve üç ay içinde talepte bulunanlar, hemşirelik yetkisiyle görevlerine devam ederler. Tam Gün Yasası artık delik deşik oldu. Bilindiği gibi geçen yıl ki KHK ile üniversitedeki öğretim üyeleri, üniversitelerden ayrılmış veya muayenehane açarak, tıp fakültesi hastanesinde hasta bakamaz duruma getirilmiş idi. Şimdi ise, sözleşmeli eğitim görevlisi olarak bazı öğretim üyelerinden hizmet satın alınacak. Tam bir piyasa mantığı. Artık Aile Hekimleri nöbet tutacak. Gündüz Aile Hekimi, akşam nöbetçi doktor ne güzel değil mi? Hükümetin sağlık alanında uyguladığı politikaların temelini, sağlığın piyasa koşullarına terk edildiği ve yasal düzenlemelerde yap boz mantığının işlediği bir gerçek olmuştur” şeklinde konuştu.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png