Pazar gününe denk gelmesi sebebiyle herhangi bir iş kaybına neden olmayan 1 Mayıs kutlamaları, yurt genelinde havaların da güzel olmasıyla coşkulu geçti. İstanbul’daki kutlamaların adresi, sendikaların ısrarı üzerine Taksim Meydanı oldu.
 
Ancak sendikaların haftalardır hazırlık yaptığı kutlamalara sol terör örgütlerinin gölgesi düştü.
 
TÜRK-İŞ, DİSK, KESK ve HAK-İŞ konfederasyonları Taksim’e değişik yollardan geldi. 40 bin polisin görevlendirildiği alana çıkan bütün sokaklar polis tarafından kapatıldı. Öğle saatlerinde başlayan program geçmişte gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarında ölenlere saygı duruşuyla başladı. Platform adına yapılan ortak açıklama Türkçe ve Kürtçe olarak okundu. 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin ortak açıklaması, DİSK Genel Başkan Yardımcısı İsmail Yurtseven tarafından okundu. Yurtseven, bir milyon yüreğin bu meydanda işçi bayramını coşkuyla kutladığını söyleyerek, “İnanıyoruz ki bu ses Türkiye’nin aydınlık geleceğinin sesi olacaktır. Bu ses işsizliğe, açlığa, yoksulluğa karşı söylenmiş en güçlü cevap olacaktır. Bu ses barışın sesi, Ortadoğu’da emperyalist saldırılara karşı haykırışın sesi olacaktır” dedi. Açıklamanın ardından meydanda bulunanlar hep bir ağızdan 1 Mayıs Marşı’nı söyledi.
 
YAĞLI ÖNLEM İŞE YARAMADI!
 
The Marmara Oteli önüne kurulan platformdan yönetilen miting büyük bir skandala sahne oldı.
 
Meydanın güvenliğini sağlayacağını belirterek polisin alanda olmasını istemeyen sendikalar sol terör örgütlerinin şovuna engel olamadı. Taksim Atatürk Anıtını ele geçiren PKK yandaşları ile BDP’liler Atatürk’ün yüzünü Öcalan posteriyle kapattı. Daha önceki yıllardaki taşkınlıklardan yola çıkarak önlem alan polis, Atarük Anıtı’nın etrafını iki kat bariyerle çevirdi. Bariyerlerin üzerine, bazı göstericilerin anıta tırmanma ihtimaline karşı motor yağı sürüldü. Bariyerler, göstericilerin tırmanmaması için sürülen yağla kaygan hale getirildi. Meydanın çevresindeki bayrak, kamera direkleri de yağlandı. Polisin bu önlemi bile terör örgütü yandaşlarını engelleyemedi.
 
ATATÜRK ANITINA Öcalan POSTERİ!
 
Taksim’deki kutlamalar BDP provokasyonun gölgesinde kaldı. Meydana gelen BDP’liler Taksim Anıtı etrafına toplanarak, anıtın etrafına konulan bariyerleri bir bir aştı ve Atatürk Anıtı’na çıktılar. Atatürk’ün başına ‘puşi’ bağlayan, BDP bayrağı asan, şapka takan, kafasına basan ve değişik ahlaksız hareketler yapan BDP’liler bunlarla da yetinmedi. Anıtın diğer tarafında bulunan Atatürk anıtına PKK renklerini simgeleyen maske bağlayan bir BDP’li, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın posterini astı. Provokatörün bu eylemi BDP’liler tarafından alkışlarla karşılandı. Polis ve 1 Mayıs Komitesi görevlileri olaya müdahalede bulunmadı. Atatürk anıtına Abdullah Öcalan’ın posterini asan yüzü maskeli kişi daha sonra anıttan aşağı indi. BDP’liler yüzü maskeli provokatörü alnından öptüler. Provokatör daha sonra kurulan çemberin içine alınarak üstünü değiştirmesi sağlandı. Provokatör, daha sonra halay çeken kişilerin arasına karıştı.
 
KAZANCI YOKUŞU’NDA ANMA
 
İşçi ve memur konfederasyonları başkanları, 1 Mayıs 1977’de çıkan olaylarda hayatlarını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakarak, saygı duruşunda bulundu. Törene, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, CHP milletvekili adayı Süleyman Çelebi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül katıldı. Kortej, daha sonra sloganlar eşliğinde Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe başladı.
 
YURDUN DÖRT BİR YANINDA 1 MAYIS COŞKUSU
 
Öte yandan; İstanbul’un yanı sıra Ankara, İzmir, Van, Kars, Tunceli, Erzincan, Konya ve bir çok ilde işçi bayramı kutlandı. Yavru vatan Kıbrıs’ta ve Almanya’nın Hamburg kentinde de kutlamalar yapıldı. Hamburg Schanzenviertel’de gerçekleştirilen kutlamalar olaylı geçti. 11 güvenlik görevlisi yaralanırken bir gösterici gözaltına alındı. Kıbrıs Girne’de Boğaz Piknik Alanı’nda kutlamalar yapılırken akşam da Lefkoşa’da miting düzenlendi. İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda yapılan kutlamalarda davul zurnalar eşliğinde halaylar çekildi, polis meydanda geniş güvenlik önlemleri aldı. Van Valisi Münir Karaloğlu, işçilerle birlikte İpekyolu Caddesi üzerinde gerçekleştirilen kutlamalara katıldı. Karaloğlu, “İşçiler bu meydanlarda haklarını savunuyorlar. Umarım hiçbir meydanda gerginlik çıkmaz” dedi. Konya’da ise sendikaların organize ettiği kutlamalar Alaaddin Tepesi Caddesi üzerinde gerçekleşti. Tunceli ve Kars’ta gerçekleştirilen kutlamalar olaysız sona ererken, Erzincan’da gerçekleştirilen kutlama şiddetli yağmur nedeniyle erken bitirildi.
 
MİTİNGDEN NOTLAR... HALK CEPHESİ POLİSE SALDIRDI
 
Taksim’deki kutlamalara katılmak için yürüyen tek tip kıyafetli “Halk Cephesi” adlı grup Harbiye’deki arama noktasında polise saldırdı. Arama yapılmasına karşı çıkan grup ile polis ekipleri arasında kısa süreli itişmeler yaşandı. Polisin geri çekilmesi üzerine grup, Taksim’e doğru yürüyüşüne devam etti.
 
O AFİŞ YİNE TAKSİM’DE
 
1 Mayıs 1977’ye damgasını vuran ‘ellerinden zincirlenmiş işçi’ pankartı 34 yıl sonra aynı yerde konuşlandırıldı. 12 Eylül 1980 darbesi öncesi yaşananların konu edildiği “Ayhan Hanım” film ekibinin 1 Mayıs olaylarının çekimleri için birebir ölçüleri ile yaptırdığı Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binasına asılan 33x15 metre boyutlarındaki ‘zincirlerini kıran işçi’ pankartı DİSK’in özel isteği üzerine yeniden AKM’ye asıldı.
 
EZELİ RAKİPLER BİR ARADA!
 
Beşiktaş, Galatasaray ve Fenarbahçe taraftarları 1 Mayıs için kol kola Taksim Meydanı’na yürüdüler. Grup Yorum da meydanda bir konser verdi.
 
PARTİLER MEYDANDA!
 
40 bin polisin güvelik için görevlendirildiği kutlamalara bazı siyasi partiler de destek verdi.
 
Taksim’deki 1 Mayıs kutlamalarına AK Parti, HAS Parti ve CHP temsilcileriyle bağımsız bazı milletvekillerinin katıldığı görüldü.
 
ÇETİN DOĞAN’IN EŞİ DE TAKSİM MEYDANI’NDA
 
Taksim’deki kutlamalarda Balyoz dâvasının tutuklu sanıklarından emekli Org. Çetin Doğan’ın eşi Nilgün Doğan’ın da bulunması dikkat çekti. Doğan, İşçi Partililerle birlikte meydana girdi.
 
DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA CHP YUHALANDI
 
Diyarbakır’da da 1 Mayıs kutlaması yapıldı. DİSK ve KESK Şubeler Platformu tarafından düzenlenen mitingde PKK’nın marş olarak kabul ettiği “Hernepeş” şarkısı seslendirildi. BDP mitingine dönüşen kutlamaya CHP Diyarbakır İl Başkanı Muzaffer Değer ve CHP adayları katılarak destek verdi. CHP’lilerin ismi anons edilince protesto sesleri yükseldi. CHP’liler Tunceli’deki kutlamalarda da yuhalandı. “Dersim faşizme mezar olacak” sloganları atılması üzerine CHP’li milletvekili adayları Kamer Genç ile Hüseyin Aygün mitingin arka saflarına geçmek zorunda kaldı.
 
 
yeni akit