Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, mayıs ayında yapılan açık öğretim lisesi sınavlarında yer alan ve Atatürk"ü “mandacı, hayalperest ve maceracı” sıfatlarıyla bir arada gösteren soruyu kimin hazırladığının bilinmediğini belirterek, “Soruda Ulu Önderimiz Atatürk"ün kişiliği ve üstün yönlerinin öğrenciler tarafından öğrenilip öğrenilmediğinin ölçülmesinin hedeflendiği ve konuyla ilgili herhangi bir kusur ve art niyet olmadığı tespit edilmiştir” dedi

TBMM Adalet Komisyonu Üyesi CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, 16 Mayıs"ta yapılan sınavda öğrencilere sorulan soruyu TBMM gündemine taşıyarak Çubukçu"ya, “Bu soruya yanıt olarak verilen sıfatların Türkiye Cumhuriyeti"nin kurucusu olan Atatürk ile birlikte anılmasını doğru buluyor musunuz?” diye sordu.

Üstün yönleri ölçülmüş
Çubukçu"nun önergeye verdiği yanıt ise konuyla ilgili herhangi bir soruşturma açılmadığını ortaya koydu. Çubukçu"nun yanıtı şöyle:
“Konuyla ilgili olarak görevlendirilen muhakkik tarafından yapılan inceleme sonucu; söz konusu soru ve seçeneklerin önceden belirlenmiş ölçü ve kurallar doğrultusunda test tekniğine göre yanlıştan doğruyu bulma yöntemiyle hazırlandığı, soruda Ulu Önderimiz Atatürk"ün kişiliği ve üstün yönlerinin öğrenciler tarafından öğrenilip öğrenilmediğinin ölçülmesinin hedeflendiği ve konuyla ilgili herhangi bir kusur ve art niyet olmadığı tespit edilmiştir.”

Hazırlayan bilinmiyor
Çubukçu, “Bu soru kimler tarafından hazırlanmıştır? Bu soruyu ve cevaplarını hazırlayanlar Atatürk"e ve Türk milletine hakaret etmemiş midir? Bu soruyu hazırlayan ve sınav kitapçığında basarak öğrencilere soranlar hakkında bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?” sorularına ise şu yanıtı verdi:
“Sorular her ders için oluşturulmuş komisyonlarca hazırlanmakta ve hazırlanan sorular soru bankasına aktarılmaktadır. Soru bankasına aktarılan sorular kişilerin değil oluşturulmuş komisyonların sorusu olup soru bankasına aktarıldıktan sonra da artık bakanlığımızın sorusu olmaktadır. Sınavlarda kullanılacak sorular, soru bankasının yapısı gereği ilgili konuyla hazırlananlar içinden otomatik olarak çekilmektedirler. Bu nedenle kullanılmakta olan soruların kime ait olduğunun söylenmesi mümkün olamamaktadır.” - milliyet