Erdoğan, Brezilya gezisinde İran ile yapılan nükleer anlaşmanın bir diplomasi zaferi olduğunu belirterek eleştirenleri kıskançlıkla suçladı: “Bunu bugüne kadar gerçekleştiremeyenler, şimdi "Nasıl olur da Türkiye ile Brezilya devreye girdi ve bu iş yoluna girdi" diyorlar. Yani bir kıskançlık var diye düşünüyorum”

Başbakan Erdoğan, Brezilya"da programı çerçevesinde dün Rio de Janerio"daki turistik Şeker Tepesi"ne çıkarak burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan özetle şöyle konuştu:

”Bizim attığımız adım dünyayı tehlikeye sokmak için atılan adımlar değil. Tam aksine dünyaya tehlikeye sokma girişimlerini engellemeye yönelik bir adımdır. Biz başından bu yana bir şey söylüyoruz; bölgemizde nükleer silah istemiyoruz. Ve bunu da muhataplarımıza biz bugüne kadar defatle söyledik. Tam aksine, açık ve net söylüyorum; bu konuda konuşanlar dikkat ederseniz, hepsi de kendisi dünyanın sayısal olarak da nükleer silahlarını bulunduran ülkeler. Kendilerinde nükleer silahlar var, kendilerinde nükleer silah olanlar, bölgemizde istediklerinde nükleer silah olmasını açıklıyorlar. Ama bir diğer taraftan da şu anda İran"da nükleer silah yok.”

Samimi değiller

“Bu konuya yönelik de "dünyayı tehlikeye götürecek" diyorlar. Kaldı ki şu anda, Brezilya ve bizim müşterek olarak attığımız adım. Yayınlanan bildirge ile de dikkat ederseniz tamamıyla bu işi engellemeye yönelik, barışçıl amaçlarla nükleer enerji üretimine yönelik bir taahhüt var. Ne direkt bu taahhüt sonuç bildirgesinde olduğu gibi daha ilk maddesinde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansına üye olan NPT kurallarını da kabul ettiğini teyit eden, bir sonuç bildirgesi. Fakat Uluslararası Atom Enerjisi Ajansına üye olduğu halde, NPT kurallarını kabul etmeyen bir başka ülkeye aynı şekilde böyle bir yaklaşımı bugüne kadar Viyana Grubu böyle bir yaklaşım içinde bulunmadı. Şimdi burada böyle bir yaklaşım göstermiyorsun ama İranla ilgili dünyayı ayağa kaldırıyorsun. Ben bunu adil, dürüst, samimi bir yaklaşım olarak görmüyorum.”

"Neler yapacağımızı konuştuk"

“Biz Sayın Lula ile bu konuda ne gibi adımlar atabiliriz bunları konuştuk. Biz samimiyiz, dürüst olarak bu yola devam ediyoruz ve neler yapılacağı hususunda dünya liderlerini arıyorum, 26 ülkeye metin yazdık. Aynı şekilde sayın Lula da aramaya devam ediyor. Yine bundan sonraki süreçte de biz telefonla diplomasimizi sürdüreceğiz. Çünkü burada ciddi bir diplomasi zaferi var. Bunu bugüne kadar gerçekleştirmek isteyip de gereçekleştiremeyenler, yapamayanlar şimdi bunu nasıl olur da Türkiye ile Brezilya bu işte devreye girdi. Bu iş yoluna girdi diye herhalde burada birileri. Yani söylemek de istemiyorum ama bir kıskançlık var diye düşünüyorum.”

"Obama"nın açıklamasını görmedim"

Başbakan Erdoğan, Kanada da yapılacak G-20 Zirvesi"nde Obama ve Lula ile biraraya gelip gelmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine de “Telefon görüşmemizde Kanada da bu konuyu biraz daha genişce görüşmeyi konuştuk, ama yaptırımlar noktasına bu arada bir adım atılır mı? Atılmaz mı bunu bilemiyorum” dedi. Erdoğan, “Yaptırımlar konusunda bir adım olabilir mi? Bu konuda ABD net açıklama yaptı "Takas anlaşması yeterli değil" diye” şeklindeki soruya, “Takas anlaşmasıyla ilgili Sayın Obama"nın açıkladığı bir metin ben görmedim. Sadece bunlar dedikodudur. Ben sadece Obama"nın gönderdiği mektubu bilirim. Obama"nın gönderdiği mektup, yaptığı görüşmeler var. Ben direkt olarak hangi mektup bana ulaştıysa, o mektubun içine bakarım. Görüşmemize bakarım, buradan hareket ederim, ısmarlama, sipariş üzerine de konuşmam” yanıtını verdi.

Erdoğan, “Bu konuda Rusya ile İran ağız dalaşına girdi gibi denilebilir. Acaba Rusya ile Çin"in yaptığı şeyi ABD ile İran"a sağladığı o köprüyü, bu kez Türkiye ile Brezilya"nın atıyor olması rol alma gibi bir şey mi? " sorusunu, ”Aslında tabi çok sıkıntılı şeyler var, bunları süreç ilerlediğinde de net olarak göreceğiz. Yaptırımlar konusunda daha önce enerji yaptırımlar içinde konuşuluyordu. Ama şimdi enerji yaptırımlar içinde yer almıyor. Bankacılık sistemi konuşuluyor da büyük ölçüde çıkarılmadı. Ben bunlarla bir yerlere varılacağına inanmıyorum“ şeklinde yanıtladı.

Arjantin gezisini son anda iptal etti

Başbakan Erdoğan, Arjantin"de katılacağı Atatürk büstünün açılışı, Ermeni lobisinin baskısı nedeniyle iptal edilince, bu ülkeye gitmekten vazgeçti. Erdoğan, yarın Arjantin"de resmi temaslarına başlamadan önce Buenos Aires Tres"de Atatürk büstünün açılışına katılacaktı. Arjantin"deki Ermeni Lobisinin yoğun baskısı üzerine büstün açılışı iptal edilince Türkiye ile Arjantin arasında kriz çıktı. Erdoğan da gelişme üzerine gezisinin Arjantin ayağını iptal etti. Erdoğan"ın geceyi Brezilya"da geçireceği, bugün yerel saatle 10.30"da konuyla ilgili bir basın açıklaması yapacağı öğrenildi

Vatan