İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 'Demokratik açılım' çalışmaları kapsamında yaptığı görüşmeleri değerlendirirken, 'Sorunun çözülmesi gerektiği konusunda toplumda çok net ve güçlü bir mutabakatın var olduğun gördük' dedi.
Atalay, İçişleri Bakanlığı Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, 'demokratik açılım' çalışmaları kapsamındaki temasları hakkında bilgi verdi.

Bakan Atalay, basın toplantısının başında, Şemdinli'de şehit olan 4 askerin uğurlanması ve defin işlemlerinin bugün yapılacağını belirterek, üzüntülerini dile getirdi. Şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve Türk halkına baş sağlığı dileyen Atalay, 'İnşallah yürüttüğümüz çalışmalarımız başarıyla sonuçlanır da bu olayları, bu acı haberleri yaşamayız' diye konuştu.

Bir aylık sürede değişik siyasi parti temsilcileri, 22 sivil toplum kuruluşu, 11 meslek örgütü, şehit ailelerini temsil eden 24 dernekten gelenlerin yanı sıra bireysel görüşmeler gerçekleştirdiğini kaydetti. Atalay, dün de bazı sivil toplum örgütlerinden temsilcilerle görüştüğünü ifade etti.

'Bir aylık süre zarfında yaptığım görüşme ve toplantılar süreç açısından son derece olumlu olmuştur' diyen Atalay, bu süreci geniş çaplı görüşme, müzakere ve mutabakat anlayışı çerçevesinde yürüttüklerini kaydetti.

Görüşmeler sırasında farklı kesimlerin temsilcilerini dinleme fırsatı bulduğunu belirten Atalay, bu çalışmaların bir 'ortak akıl arayışı' olduğunu ve bu konuda da hedefe ulaştıklarını kaydetti. Atalay, 'Sorunun çözülmesi gerektiği konusunda toplumda çok net ve güçlü bir mutabakatın var olduğun gördük. Herkes, bir defa, herkes terörün bitmesini istiyor. Herkes ülkemizde demokratik standartların yükseltilmesini istiyor. Bunlara karşı koyan hiç kimse yok' dedi.

Atalay, 'kendisinin çok umutlu olduğunu' dile getirdi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 'her açılımın arkasında yabancı bir el aramaktan vazgeçilmesini' isteyerek, 'Türkiye'nin büyüklüğünün ve gücünün farkında olalım. Bu meseleyi biz çözüceğiz. Yürüttüğümüz çalışmaları, bir yabancı düşünce kuruluşunun raporlarıyla ilişkilendirmek en hafif tabirle siyasi kompleksin bir tezahürüdür' dedi.

Bakan Atalay, 'Demokratik Açılım' sürecine ilişkin bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında İçişleri Bakanlığı konferans salonunda basın toplantısı düzenledi.

Süreçte yaptığı görüşmeler hakkında bilgi veren Atalay, görüştüğü kesimlerin bu mesele hakkında ne kadar hazırlıklı olduğunu gördüklerini ifade etti. Atalay, 'Böylesine geniş bir çalışma ve mutabakat çözüme ilişkin umutlarımızı çok artırdı, ben çok umutluyum. Sivil toplum örgütleri, sendikalar, meslek kuruluşları, odalar meğer bu konularda ne kadar çok çalışma yapmışlar, yıllar içinde' dedi.

Toplumun 25-30 yıldır bu konuyu yaşadığını belirten Atalay, sözlerine şöyle devam etti:

'Bunları görünce şu ifadeleri de kullanmak istiyorum; artık eski alışkanlıklarımızı terk edelim ve kendi insanımıza ve kurumlarımıza güvenelim diyorum. Her açılımın arkasında yabancı bir el aramaktan vazgeçelim. Türkiye'nin büyüklüğünün ve gücünün farkında olalım. Bu meseleyi biz çözüceğiz. Bu öz güven ve kararlılığa lütfen sahip olalım. Yürüttüğümüz çalışmaları, bir yabancı düşünce kuruluşunun raporlarıyla ilişkilendirmek en hafif tabirle siyasi kompleksin bir tezahürüdür. Böyle bir iddiada bulunmak, Türkiye'nin bu konudaki bilgisinden, birikiminden haberdar olmamaktır, Türkiye'ye haksızlıktır, Türkiye'ye bühtandır. Bu kendi insanımıza güvenmemektir.'

Uluslararası alanda düşünce kuruluşlarının birçok konuda çalışmalar yaptığının, raporlar hazırladığının bilindiğini ifade eden Atalay, Türkiye'deki düşünce kuruluşlarının da elinde bu konuyla ilgili ciltler, yapılmış çok büyük analiz, araştırmalar bulunduğunu anlattı.


'BİZ KENDİ İNSANIMIZA GÜVENİYORUZ'

Atalay, şunları kaydetti:

'Niye bunlardan söz etmiyoruz. Bir bilmem kaçıncı sınıf bir düşünce kuruluşu bir yerde Türkiye ile ilgili birkaç satır yazdı diye kendimizi küçümseyerek, bu tür değerlendirmeler yapıyoruz. Yani, şöyle mi diyeceğiz, insafla düşünün... 'Bizim bunları düşünecek devlet adamımız olamaz, bizim bunları düşünecek siyaset adamımız yoktur, bizim bu konulara kafa yoracak terör uzmanlarımız yetişmemiştir. Bizim bu kadar yıl ömrünü terörün içinde geçirmiş, bunları analiz edecek komutanlarımız yoktur, emniyetçilerimiz, bilim adamlarımız yoktur.' Bunu mu demek istiyoruz? Niye kendimize haksızlık yapıyoruz. Yeter ki biz arayalım. Bu konularda Türkiye'de büyük zenginlik var, ön yargıları kaldırarak, rahatça görüşme zeminini oluşturarak bunları aradığımızda o zenginliği keşfediyoruz, buluyoruz. Ben buna üzülüyorum. Kendi insanımıza bunu yapmamalıyız. Biz kendi insanımıza güveniyoruz.'

Görüşmeler sırasında dile getirilen düşünceleri, görüşleri ve kendilerine verilen raporları titizlikle değerlendirdiklerini, bundan sonra bu tür katkıları almaya devam edeceklerini anlatan Atalay, 'Elimizdeki veriler ışığında, konunun tüm boyutları en ince ayrıntısına kadar çalışılmaktadır. Kurumlarımız da bu sürece katkı vermeye devam etmektedir' dedi.

Demokratik açılım süreciyle ilgili Türkiye'de son derece dinamik, özgür, samimi, verimli tartışmalar yapılmaya başlandığını belirten Atalay, çok değerli analizlerin yayınlandığını, son 1 ayda çok sağlıklı bir müzakere ve değerlendirme ortamı oluştuğunu ifade etti.

Atalay, 'Bundan inanın çok keyif aldım, bundan övünmeliyiz. Milletimiz çok değişik platformlarda korkmadan, çekinmeden kendi sorunlarını açıkça tartışmakta, çözüm yolları aramaktadır ve bu çok önemlidir, çok mutluluk verici bir gelişmedir' diye konuştu.


'AÇIKLANACAĞI YER TBMM'


Bakan Atalay, şimdiye kadar yaptığı temaslarda ortaya çıkan görüş ve düşüncelerin başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlarca değerlendirildiği, bu konudaki kurumsal işbirliğini sürdüğünü söyledi.

Atalay, 'Bu değerlendirmeler yaptığımız taslak çalışma ve görüşlerimiz kısa, uzun, orta vadeli tekliflerimizi Başbakanımıza sunacağız. Bu konu hem Bakanlar Kurulumuzda hem de grubumuzda görüşülmesi gerekiyor. Ekip çalışması devam edecek. Bizim niyetimiz, mümkün olabildiğince parlamento yasama yılı başlayana kadar çalışmaları belli bir seviyeye getirmektir. Bu konuların, politikaların, önerilerin ilk açıklanacağı yer TBMM çatısının altı olacaktır' diye konuştu.

Bir soru üzerine, Atalay, 'Af diye bir kavramı biz zikretmedik, zikretmiyoruz. Bu işin başı silahların bırakılması' dedi. /yenişafak