Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye-KKTC ilişkilerinde ekonomik programın çok önemli olduğunu belirterek, Türkiye olarak tüm çabalarının KKTC'deki hayat standardının yükseltilmesi ve ekonominin kendi kendine yeterli hale gelmesi olduğunu söyledi.

KKTC'de temaslarda bulunan Kıbrıs İşlerinden de sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliğinde, Ekonomik Örgütler Platformu ile görüştü.

Atalay, toplantının basına açık bölümünde yaptığı açıklamada, göreve geldikten sonra ilk çalışma ziyaretini yaptığını, ziyaretinin biraz da ''dinleme ve anlama ile geçtiğini'' kaydetti.

Türkiye-KKTC ilişkilerinde ekonomik programın önemli yer tuttuğuna işaret eden Atalay, ''Türkiye olarak bütün çabamız; Kuzey Kıbrıs'ta hayat standardı daha yükselsin, ekonomisi kendine yeterli hale gelsin. Ekonomik program uygulanarak ekonomik göstergeler olumlu seviyede seyretsin'' dedi.

Ekonomik programın 2010 yılı sonu raporunu dikkatle incelediğini ve olumlu göstergeler olduğunu kaydeden Atalay, ''Buna sizlerin destek verdiğinizi de biliyorum. Bazı sosyal kesimlere ekonomik program daima önceleri birazcık olumsuzluklar getirebilir. Ama sonunda bütün sosyal kesimler kazanır ve ülke toptan kazanır'' diye konuştu.

Türkiye'de 2001 yılından itibaren çok ciddi bir program uyguladıklarını anlatarak, o reform paketleriyle, demokratikleşme ve ekonomik programının tavizsiz uygulanmasıyla Türkiye'nin bugün ekonomik olarak uluslararası alanda belirgin başarısı olan bir ülke olduğunu kaydeden Atalay, Türkiye'nin bu başarısının yaklaşık 10 yıllık ciddi bir çalışmayla olduğunu belirtti.

-''ÇABAMIZ, DEĞİŞİMİN PAYLAŞARAK YÜRÜMESİ''-

Başbakan Yardımcısı Atalay, ''Bizim bütün çabamız, KKTC'de bu değişimin sağlıklı olarak yürümesi. Bütün sivil toplum kesimleriyle ve sosyal kesimlerle daha iyi paylaşılarak yürümesi'' dedi.

Değişimde dengeli gitmek gerektiğini, reformların yasal boyutu olduğunu, siyasal partilerin buna ulusal mesele gibi bakması gerektiğini ifade eden Atalay, ilk başta sendikaların tepkisinin normal olduğunu kaydetti.

Ekonomik programa, Ekonomik Örgütler Platformu'nun desteğini ve katkısını önemli gördüklerini ifade eden Atalay, kendilerine iletilen talepleri dikkatle takip edeceklerini ve Büyükelçi Halil İbrahim Akça'nın çok tecrübeli olduğunu söyledi.

Kamu reformuna da önem verdiklerini, ekim ayında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) KKTC'de bir toplantı düzenleyeceğini ve o toplantıya kendisinin de katılacağını açıklayan Atalay, KKTC'de kamu yönetimiyle ilgili vatandaşlarının görüşlerini içeren bir araştırma sonucunun da o zaman açıklanacağını bildirerek şöyle devam etti:

''Biz Türkiye olarak, dar bakışları terk ettikçe rahatlıyoruz. Daha büyük devlet, makrodan bakışı kazandıkça rahatlıyoruz ve imkanımızı artıyor. Öyle bakmak durumundayız, öz güvenimizi artırarak. Şundan emin olun; KKTC, KKTC'deki vatandaşlarımız, Kıbrıs Türkleri, gelecekle ilgili hiçbir endişe olmasın. Türkiye olarak biz daima olarak yanınızdayız. Ama bizim şu andaki bütün çabamız kendi kendine yeterli, ekonomisiyle, demokrasisiyle bir devlet olsun. Ama gelecekle ilgili de hiç bir endişe olmasın.''

BM parametrelerinde devam eden Kıbrıs görüşmelerinin başarıya ulaşmasını istediklerini kaydeden Atalay, ''Gönlümüzün ve sizin istediğiniz şekilde bir devlet olsun, o federal yapı. Onun için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Türkiye'nin de tercihi daima budur. Ama orada başarısızlık olursa da hiçbir endişeniz olmasın'' dedi.

Platform Dönem Başkanı Cafer Gürcafer, platformla ilgili bilgi verdi, ekonomik ve sosyal konulardaki görüş ve tespitlerini aktardı.

Başbakan Yardımcısı Atalay, daha sonra, Lefkoşa Büyükelçiliği'nde bazı kabullerde bulundu.