Bundan 10.000 yıl önce köpekler, insanın en iyi dostu ve koruyucuları olmalarının yanında günlük besinlerinden de biriydi. Amerika"da bulunan ve bilinen en eski evcil köpeğe ait olduğu söylenen kemik parçası araştırmacıları bu sonuca vardırmış.

Maine Üniversitesi"nden Samuel Belknap, 1970"lerde Teksas"ın güneybatısında ortaya çıkarılan temizlenmiş ve kurutulmuş insan artıklarını incelerken bu kemik parçasına rastlamış. Karbon analizi kemiğin 9.400 yaşında olduğunu söylerken DNA analizi de kemiğin kurt, çakal ya da tilkiyle karışmaksızın bir köpeğe ait olduğunu kesin olarak doğrulamış.

İlginç olansa kemiğin insan dışkı kalıntısının içine gömülmüş olarak bulunması ve kemiklerin sindirim siteminden geçerken aldıkları turuncu-kahverengimsi renge sahip olması. Belknap çalışma sırasında özellikle köpeklere ilişkin bir kalıntı aramadığını ve asıl araştırma konusunun, bundan 1.000 ila 10.000 yıl öncesinde, Teksas"ın aşağı Pecos Bölgesi"nde yaşamış olan insanların besin yelpazesini araştırmak olduğunu belirtiyor.

Köpekler insanın kültüründe binlerce yıldır önemli bir yere sahipler. Bugün Belçika olan bölgeden 31.000 yıl, Çek Cumhuriyeti"nden 26.000 yıl ve Sibirya"dan da 15.000 yıllık köpek kemikleri, insanların bir zamanlar yaşamış olduğu alanlarda insan kemikleriyle yanyana bulunmuş durumda.

Ntvmsnbc