Araç fiyatlarının düşmesine rağmen, akaryakıt zamları ile baş edemediklerini belirten vatandaşlar, bu durumda kısa mesafelerde en ekonomik ulaşım ve taşıma aracının akaryakıtsız çalışan at arabaları olduğunu belirttiler.
Son zamlarla birlikte dünyada akaryakıtın en pahalı olduğu ülkelerin arasında yer alan Türkiye"de dar gelirliler için özel otomobil kullanmak lüks oldu. Türkiye"de kişi başına en fazla aracın düştüğü illerin başında gelen Aydın"da 20 yıl önce belediye tarafından yasaklanan at arabaları, yeniden piyasaya çıkmaya başladı.
Yılın büyük bir kısmında bahar mevsimi yaşandığı Aydın"da akaryakıta son yapılan zamların ardından at arabası kullanmak cazip hale geldi. Son zamlarla Aydın"da benzinin pompa fiyatı 3.90, motorinin pompa fiyatı 3.25, LPG"nin pompa fiyatı 2.32 TL"ye yükselirken arpa ve saman fiyatlarının 2 yıldır değişmediğini belirten vatandaşlar bağlayacak yeri olanlar için at beslemenin daha ekonomik olduğunu belirttiler.
TRAFİK CEZASI ENDİŞESİ DE YOK
Aydın"da at arabası kullanan kişilerden M.E., at arabası kullanmanın ekonomik olduğu kadar risksiz olduğunu da belirterek, “Trafiğe kayıtlı araçlarda vergi, sigorta, vize gibi sorunlar olmasına karşın at arabasında bu tür sorun yok. Bunun yanında plakalı araçlara her zaman trafik cezası riski ile karşı karşıya. Oysa at arabasında böyle bir risk de yok. Bu nedenle at arabası kullanmak bana daha avantajlı geliyor” dedi.