AYDINPOST HABER SERVİSİ-Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nde bu hafta sonu "Astronomi Günleri" etkinliği 2. gün devam eden konferansla sona erdi.
ADÜ'de görevli Yrd. Doç. Dr Esin Acar ve Hilal Aktamış'ın fikir önderliğinde gerçekleştirilen toplantıya ikinci günde de 125'e yakın dinleyici ve misafirler katıldı.
Merkez kampusteki Atatürk kültür merkezinde düzenlenen etkinliğin ikinci gününde diğer üniversitelerden konuşmacılar katıldılar.
Sabahtan yapılan toplantının ilk bölümünde; Türk Astronomi derneği (TAD) Genel Sekreteri Rektörü Prof. Dr. Zeynel Tunca "Mevsimlerin oluşumu, gece-gündüz, güney ve ay tutulmaları, ayın evreleri", İstanbul Kültür Üniversitesi Fizik Bölümünden Prof. Dr. Orhan Gölbaşı "Güneş sistemi, meteor ve göktaşları, kuyruklu yıldızlar", İstanbul Kültür Üniversitesi Fizik bölümünden Yrd. Doç. Dr. Emre Işık, "Bir yıldızın evrimi, yıldızımız Güneş", İstanbul Kültür Üniversitesi Fizik bölümünden Dr. Ayşegül F. Yelkenci "Takım yıldızları" konulu sunumlarını yaptılar.
Doğum anında takım adalarının konumlarına göre açıklanmaya çalışılan burçların ve karakter analizlerinin bilimsel olmadığını, İlk ve Orta öğretimde okutulan Milli Eğitim kitaplarında gökyüzü konularında hala yanlış bilgiler bulunduğunu eleştiren konuşmacılar, dünyanın güneşten kopma bir gezegen değil, gaz ve toz bulutunun manyetik hareketi nedeniyle oluşan dev kütleler olduğunu ve hala ilk büyük patlamadan sonrada benzeri gezegen ve yıldızların ortaya çıkmağa devam ettiğini belirttiler. Uzayın boşluk sınırının hala tam olarak belirlenemediğini belirten konuşmacılar UFOlarında bilimsel olmadığını savundular.
Konferansın sonunda sunumda bulunan hocalara verilen plaket ve ödüllerden sonra topluca çekilen anı fotoğrafı ile toplantının sunum kısmına son verildi.
Özellikle Fen ve teknoloji programında eğitim gören öğrencilerin velileri ile katıldıkları konferans öğleden sonra Forum alışveriş merkezinde Galileoskop yapımı ile devam etti. Ancak havanın pazar günü kapalı olması nedeniyle Teleskoplarla gökyüzü incelemesi gerçekleştirilemedi.
Pazartesi günü ise yaklaşık 75 öğrencinin katılımıyla İzmir Gaziemir Sebest Bölgede bulunan Uzay kampına gezi yapıldı.

Haber ve fotoğraf: Mehmet Özçakır