Uluslararası Af Örgütü, İran'da recm cezasıyla karşı karşıya olan Sakine Muhammedi Aştiyani'nin gözaltına alınan oğlu ile avukatının serbest bırakılmasını istedi.

Merkezi Londra'da bulunan örgütten yapılan açıklamada, Aştiyani'nin oğlu Seccad Kadirzade ile avukatı Hutan Kiyan'ın 10 Ekimden beri gözaltında tutulduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca,Kadirzade ile mülakat yapmak isteyen iki Almanın da gözaltında olduğu kaydedildi.

Örgütün İran uzmanı Ann Harrison, gözaltıların büyük kaygı yarattığını ifade ederek, Aştiyani'nin oğlu ve avukatının gözaltına alınmasıyla İranlı kadını savunacak kimsenin kalmadığını söyledi.

Hafta başında insan hakları örgütleri, İran'da recm cezasına çarptırılan, ancak uluslararası tepkiler yüzünden cezası askıya alınan Aştiyani'nin asılmasının planladığını iddia etmiş, İranlı yetkililer ise iddiayı yalanlamıştı.

Kocasını öldürmekle de suçlanan iki çocuk annesi Aştiyani, kocasının ölümünden sonra iki kişiyle birlikte olduğu gerekçesiyle 2006'da recm cezasına çarptırılmıştı.

A.A.