AYDINPOS ÖZEL-Aydın Sanatkarlar Toplu İşyeri İhtisas Siteleri Yapı Kooperatifi (ASTİS)"deki kredi skandalıyla ilgili olarak başlayan dava sürecinin yeniden görüleceği açıklandı.

Davadan 7 yıl 8 ay hapis cezası alan Aydın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hulisi Akşit, cezaya ilişkin temyiz başvurusunda bulunmuştu.

Başvurusu uzun süredir Yargıtay"da bekletilen Akşit"in cezasıyla ilgili olarak yeni bir karar alındığı öğrenildi. Zimmetine para geçirmekten yargılanan Hulisi Akşit"in ceza aldığı bu gelişme Aydın"da herkesi şok etmişti.

2000 yılında ortaya çıkan gelişmenin zaman aşımına uğramaması için çaba gösterilirken, konuyla ilgili olarak mahkeme heyeti davanın 2009"da yeniden ele alınarak başlaması kararında uzlaştı.

 

KONU NEYDİ?

AYDIN Sanatkarlar Toplu İşyeri İhtisas Siteleri Yapı Kooperatifi (ASTİS)'teki kredi skandalıyla ilgili savcılığın yürüttüğü hazırlık soruşturması tamamlandı. ANAP'lı Belediye Başkanı Hüseyin Aksu ve olayla ilgili 16 kişi hakkında Aydın 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde zimmet ve görevi ihmalden dava açıldı. Dokunulmazlığı bulunan Devlet Bakanı Yüksel Yalova'nın yargılanabilmesi için hazırlanan fezleke de TBMM'ye gönderildi.

BAKAN Yalova'nın Aydınspor Kulübü başkanlığı yaptığı dönemde, ASTİS'in bankadaki parası teminat gösterilerek, kulüp için bankadan kredi çekildiği, kooperatif üyelerinin mağdur edildiği iddiaları Aydın'ın gündeminden uzun süre düşmedi. Gelişmeler Yalova ile partilisi Belediye ve ASTİS Başkanı Hüseyin Aksu'nun da arasını açtı. Kooperatif yönetimi, kendilerinden habersiz, kooperatifin Pamukbank'taki vadeli parasını teminat olarak gösterip krediyi çeken kooperatif yöneticisi Hulusi Akşit ve Arif Tanelli ile Aydınspor'un 1998 ve 1999 yıllarında görev yapan yöneticilerini yolsuzlukla suçlayıp Aydın Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Kooperatif yönetimi, mağduriyetinin Yalova ve diğer sorumlular tarafından karşılanmasını istedi.

 

Dava açılmıştı

SAVCILIK iddialar üzerine başlattığı hazırlık soruşturmasını tamamladı. Kooperatif yöneticilerinden Hulusi Akşit ve Arif Tanelli zimmetlerine para geçirmekten, ASTİS Kooperatif Başkanı Hüseyin Aksu, Kooperatif Müdürü Recep Özkan, üyeler Özcan Aksoy, Yüksel Sabancı, Hasan Yimez, Alaattin Tuncer görevi ihmalden, denetim kurulu üyeleri Mustafa Odabaşı, Mehmet Gür ve Ahmet Gökçetin denetim görevlerini ihmal ederek zimmete sebebiyet vermekten, olay tarihinde Aydınspor Kulübü'nün mali işlerle ilgili imza yetkileri bulunan yöneticilerden Tansel Önder, Naif Oto, Orhan Efe, halen ANAP Merkez İlçe Başkanı Mehmet Zeki Koray, Mustafa Kozacıoğlu ve Osman Erkul hakkında da usulsüz çek tanzim etmek ve karar defterinde tahrifattan dava açıldı.