Kadıköy'de, bir arkadaşına ait evde ölü bulunan sunucu ve oyuncu Defne Joy Foster'ı bir kez muayene eden Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, astım hastalığının tek başına çabuk ve hızlı bir ölüme neden olmayacağını, başka rahatsızlıkların daha ön planda tutulması gerektiğini bildirdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Acıbadem Maslak Hastanesi Başhekimi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, bazı internet sitelerinde Defne Joy Foster'ın doktoru olduğu yönünde haberler yer aldığını, ancak kendisinin Foster'ı düzenli olarak takip eden hekim olmadığını kaydetti.

Foster'ın doğum yaptıktan sonra 2008 yılında bir kez kendisine muayene olduğunu belirten Çuhadaroğlu,''Hafızam beni yanıltmıyorsa bir astım rahatsızlığı vardı. Ancak hangi şiddette ve hangi ilaçlar kullanılıyordu anımsamıyorum. Ancak ağır bir durumu yoktu. Astım düzenli takip edildiğinde, ilerlemeyen, kontrol altına alınabilen, ilaçlar kullanıldığında normalde hastanın hatırlamaya gerek duymadığı bir rahatsızlıktır'' dedi.

Alkol ile astım hastalığı arasında direk bir bağlantı kurmamak gerektiğini ifade eden Çuhadaroğlu, ancak ağır alkol kullanımı sonunda bilinç tam yerinde değilken ortaya çıkacak bir astım atağının tam olarak algılanamayabileceğini ya da hangi ilaçların kullanılacağı konusunda sorun yaşanabileceğini, bunun da hastalığın şiddetini artırabileceğini söyledi.

Alınan alkollü veya aromatik içeceklere bağlı alerjik reaksiyonların astım ataklarını tetikleyebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Çuhadaroğlu, '' Astım rahatsızlığına asıl sorun oluşturan sigara kullanımı veya sigara içilen kapalı mekanlarda bulunmaktır. Defne Joy Foster'ın ölümüne ilişkin astımdan ziyade diğer etkenlere bakmak gerekir. Bunun içinde otopsi sonucunu beklemekte yarar var. Astım tek başına çabuk ve hızlı bir ölüme neden olmaz. Başka rahatsızlıklar daha ön planda tutulmalıdır'' diye konuştu.

Çuhadaroğlu, astım hastalarının ilaçlarını düzenli olarak kullandıkları sürece bir sorun yaşamadıklarını, Türkiye'de ve dünyada astım hastası olan, müsabakalara katılan profesyonel sporcular bulunduğunu dile getirdi.

A.A.