Medical Park Tarsus Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan K. Usalan, çocukta astım olup olmadığını anlamanın kolay olmadığını belirterek, çoğu zaman basit bir soğuk algınlığı veya nefes yolu enfeksiyonu sonucu oluşan semptomların astım ile karıştırılabileceğini kaydetti.

Annesi ya da babasında astım olan çocukların kendilerinin de astım olma ihtimalinin, normalden üç kat fazla olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Adnan K. Usalan, bu çerçevede olası astım belirtilerine dikkat etmek gerektiğini söyledi.

BELİRTİLERİ NELER

Uzm.Dr. Usalan, astım belirtilerini ise şöyle sıraladı: "Hırıltılı-hışıltılı solunum (nefes verirken göğüsten gelen ince ses) ile birleşik kronik öksürük, oyun oynarken veya oyundan sonra öksürme veya nefes almakta güçlük, soğuk algınlığının geçmesinin 10 günden uzun sürmesi, soğuk algınlığının akciğerlere indiğine dair belirtiler, uykuyu bölecek kadar öksürme veya nefes almakta güçlük, iç veya dış ortamda alerjenlerle karşılaştığında hışıltılı solunum-nefes darlığı-öksürük şikayeti."

Uzm. Dr. Usalan, bu durumlardan herhangi birinin çocukta olması halinde mutlaka bir doktora gidilmesi gerektiğinin altını çizdi.

MUTLAKA ÖNLEM ALINMALI

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan K. Usalan, astımlı çocukların anne ve babalarının alabileceği bazı önlemler olduğunu da vurguladı.

Dr. Usalan bunları şöyle özetledi: "Eğer toz böcekleri çocuğunuzun astımını tetikliyorsa odasını mutlaka her hafta en az bir kez HEPA filtreli bir elektrik süpürgesiyle temizleyin. Yatak takımlarını her hafta en az 55 derecede yıkayın. Yorganlar veya tüylü oyuncak hayvanların yıkanabilir olmasına özen gösterin. Okul çağındaki çocuğunuzun öğretmenlerine ve okul doktoruna durumu hakkında bilgi verin. Ailenizle geçirdiğiniz zamanı mümkün olduğunca zevkli bir hale getirmek için biraz plan yapmanız gerekebilir. Çocuğunuzun polene alerjisi varsa, açık hava aktivitelerini ve tatilleri polen miktarının dorukta olmadığı zamanlara denk getirmeye çalışın. Polen miktarının yüksek olduğu zamanlarda yapılmak üzere birtakım kapalı mekan aktiviteleri hazırlayın. Örneğin, hipoalerjenik boya, zamk ve hamurla yapılan el sanatları bu iş için idealdir. Bilgisayar oyunları da iyi bir tercihtir. Ayrıca, çocuk kitap ve dergileri de el altında bulunsun."