Güney Amerika ülkesi Ekvador'a siyasi iltica talebinde bulunan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, üç gündür bu ülkenin Londra Büyükelçiliği'nden çıkmıyor.

İngiliz polisi Assange'ın büyükelçilikten çıkması halinde, şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği için tutuklanacağını bildirirken, İngiliz basını Assange'ın büyükelçiliğe sığınmasına mizahi yönden yaklaşıyor.

Assange'ın Ekvador'a siyasi iltica talebi kabul edilirse, büyükelçilikten nasıl tutuklanmadan çıkabileceğine dair mizahi bir yazıya yer veren Guardian gazetesi, Wikileaks'in kurucusunun önünde beş seçenek olduğunu yazdı.

Assange'a, büyükelçiliğe pizza ısmarlayarak, pizzacıyı bayıltıp, onun kılığında büyükelçilikten çıkabileceğini tavsiye eden gazete, başka seçenekler olarak da büyükelçiliğin çatısına çıkarak diğer binalara ya da büyükelçiliğin hemen yanında bulunan Harrods mağazasının çatısına atlayabileceğini kaydetti.

Gazete Assange'a ayrıca, Ekvador'un Olimpiyat takımı için büyükelçilikte verilecek resepsiyonu bekleyip, sporculardan biriyle kıyafet değiştirmeyi ya da son seçenek olarak yıllarca büyükelçilikte yaşamayı önerdi.

Julian Assange ise, Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığındıktan sonra ilk kez "Avustralya Yayıncılık Radyosuna" demeç verdi. Assange, memleketi Avustralya'nın kendisini "dışlamasından" dolayı Ekvador'a sığınmak durumunda kaldığını söyledi. Ekvador'un verdiği mücadeleye "olumlu" baktığını ifade eden Assange, siyasi iltica talebinin değerlendirilmekte olduğunu kaydetti.

Ekvador'un Devlet Başkanı Rafael Correa da BBC'ye yaptığı açıklamada, "Ekvador, yaşama hakkını savunuyor ve Assange'ın öldürülme tehlikesini araştırıyor" dedi.

-Kefalet parasının kaybedilmesi ihtimali-

Bu arada, Assange'ın şartlı tahliyesinde mahkemeye verilen 200 bin sterlinin kaybedilmesi ihtimali, tahliye için para veren birçok kişiyi mağdur edebilir. Ancak Assange'ın avukatları, kefalet parasının ancak müvekkillerinin çağrıldığı bir duruşmaya çıkmaması halinde kaybedileceğini söylüyor. Assange'ın şartlı tahliye koşulları arasında yerel saatle 22.00 ile 08.00 arasında mahkemeye bildirdiği arkadaşı Vaughan Smith'in Norfolk'taki evinde olma zorunluluğu bulunuyor.

Assange, Salı günü, Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınarak, siyasi iltica talebinde bulunmuştu. Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino da ülkesinin Assange'ın talebini değerlendirdiğini söylemişti.
İsveç'te iki kadına tecavüz etmekle suçlanan ve İngiltere'de İsveç'e iadesine karar verilen 40 yaşındaki Assange, bu ülkeye iade edilirse, ABD'ye gönderilmekten ve ölüm cezası almaktan korkuyor.

Assange'ın kurucusu olduğu Wikileaks, ABD Dışişleri Bakanlığına ait gizli belgeler ile yazışmaları yayımlamış ve tartışmalara neden olmuştu.

İngiltere'deki en üst mahkeme olan Anayasa Mahkemesi geçen ay, 2'ye karşı 5 oyla Assange'ın İsveç'e iade edilebileceği yönündeki Yüksek Mahkeme'nin kararını onamıştı. Assange'ın 28 Haziran'a kadar, iade kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürme hakkı bulunuyor.