Wikileaks kurucusu Julian Assange aylar sonra ilk defa görünecek Londra’daki olaylı Ekvador elçilik binasından balkon konuşması yaptı. Assange Güney Amerika ülkesi Ekvador Başkanı’nın cesareti için teşekkür etti.


Assange, “Başkan Correa’ya (Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa) göstermiş olduğu cesaretten ve bana siyasi sığınma hakkı sağlamasından dolayı teşekkür ediyorum” dedi. Assange, elçilik binası çevresinde toplanan dünya basınının önünde bütün destekleyicilerine de teşekkür etti.

'GİZLİ OYUNLARI AYDINLATTIK'
ABD'yi Wikileaks’e yönelik cadı avını sona erdirmeye çağıran Assange, "FBI soruşturmasını kapatmalı, Wikileaks çalışanlarını ve destekçilerini yargılamayacağını açıklamalı, güçlülerin gizli oyunlarını aydınlattığı için Wikileaks’i suçlamamalı" diye konuştu. Assange, Wikileaks'e bilgi sızdırmakla suçlanan ve 800'i aşkın gündür tutuklu olan ABD'li asker Bradley Manning'in de serbest bırakılması için çağrıda bulundu. "Adalet için mücadele edenler, sizin gününüz gelecek" diyen Assange, "Wikileaks’in destekçileri, sizin sadakatinizin ve cesaretinizin başka bir örneği yok" ifadesini kullandı.

GARANTİ İSTEMİŞTİ
Büyükelçilikteki basın toplantısı öncesi AFP'ye konuşan Wikileaks sözcüsü Kristinn Hrafnsson, Assange 'ın ABD 'ye sınır dışı edilmeyeceği konusunda İsveç'ten garanti istedi. Ekvador, geçtiğimiz perşembe günü İngiltere'nin baskılarına rağmen Avustralya vatandaşı Assange'a resmen sığınma hakkı vermişti. Assange 'ın elçilik binasından çıktığı anda İngiliz polisi tarafından tutuklanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

HAZİRAN'DA SIĞINMIŞTI
Assange, İsveç'te 2010'da iki kadına cinsel tacizde bulunduğu yönündeki suçlamaları reddediyor. Assange, bu suçlamalar nedeniyle İsveç'e sınır dışı edilmemek için, 19 Haziran'da Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınmıştı. Wikileaks'in kurucusu, söz konusu suçlamaların, ABD'ye ait gizli diplomatik ve askeri yazışmalara ilişkin binlerce belgeyi 2010'da Wikileaks internet sitesi aracılığıyla ifşa etmesine kızan ABD'li yetkililerce uydurulduğunu öne sürüyor. Assange'ın taraftarları ise İngiltere'nin Assange 'ı İsveç'e iade etmesi durumunda, ABD 'nin Assange'ı İsveç'ten ABD'de yargılamak üzere alacağına inanıyor. İngiliz mahkemeleri tarafından İsveç'e iadesine karar verilen 41 yaşındaki Assange, Ekvador elçiliğine sığınana kadar yaklaşık 1.5 yıl boyunca Londra'da ev hapsinde yaşamıştı.