İSRAİLLİ uzman çavuş Gilad Şalit'in 5.5 yıllık esareti sona erdi. Hamas ve İsrail arasında yapılan takas anlaşması uyarınca, Hamas Gazze'de tutulan Şalit'i Mısır aracılığıyla İsrail'e teslim etti. Böylece 26 yıl sonra ilk kez, Filistinliler tarafından kaçırılan bir İsrailli asker ülkesine canlı döndü. İsrail cezaevlerinde tutulan 1027 mahkum da Kızılhaç aracılığıyla Filistin'e iade edilmeye başlandı. İlk etapta 477 kişi bırakılırken, 2 ay sonra geri kalanlar bırakılacak. İsrail Ordusu'nun dün şafakla başlattığı 'Kapanış Vakti Operasyonu' çerçevesinde Şalit, Hamas tarafından Sina'ya getirilerek Mısırlı yetkililere teslim edildi. İsrail Ordusu yetkilileri Şalit'i Kerem Şalom'dan, Tel Nof'taki Hava Üssü'ne götürdü. Aynı dakikalarda İsrail de Filistinli mahkumları Refah Sınır Kapısı'ndan bırakmaya başladı. Şalit'i havalimanında, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu karşıladı. İsrailli uzman çavuş, Tel Nof'ta, kendisini karşılayan İsrail Başbakanı Netanyahu'ya 'Lütfen kusuruma bakmayın. Halsizim' dedi.

 HEPSİ BIRAKILSIN
İsrail-Hamas tutuklu takası çerçevesinde serbest bırakılan yüzyılın en ünlü esiri İsrailli asker Gilad Şalit, anlaşmanın İsrail'le Filistin arasında barışa katkı sağlayacağını umduğunu söyledi. Şalit'in Mısır devlet televizyonu Nil TV'ye verdiği röportajda ilk sözleri, 'Şu an çok heyecanlıyım' oldu. Sorulara İbranice ve kısa yanıtlar veren Şalit'in konuşmakta güçlük çektiği görüldü. Şalit, 'Umuyorum ki bu anlaşma bir barış döneminin de başlangıcı olur ve artık bu savaşlar biter. Halen İsrail cezaevlerinde tutulan Filistinli tutukluların tamamı serbest kalırsa kendimi mutlu hissedeceğim' ifadelerini kullandı. İsrail cezaevlerinde halen 6 bin Filistinli mahkum bulunuyor. 
HER ŞEYİ ANLATACAĞIM
Yedioth Ahronoth gazetesi, Şalit'in 'bütün olanlardan sonra çok iyi hissetmiyorum' sözlerinin Arapçaya 'Sağlığım iyi' şeklinde çevrildiğini öne sürdü. İnsanlarla görüşmek ve onlara anılarını anlatmak istediğini belirten Şalit, eve gideceği için 'çok heyecanlı' olduğunu söyledi.  Şalit, serbest kalacağından bir hafta önce haberdar olduğunu, uzun yıllar tutsak kalacağından korktuğunu kaydetti. Ailesini çok özlediğini anlatan Şalit, 'Artık özgürüm. Yapacak çok şeyim var' dedi.

 

Netanyahu'ya asker selamı
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Şalit'i Tel Nof Askeri Hava Üssü'nde karşıladı. Askeri üniforma giydirilen Şalit, Netanyahu'ya selam durdu. Netanyahu, Şalit'e 'Merhaba Gilad, İsrail Devletine hoşgeldin. Seni evde görmek güzel' dedi. Filistin saldırılarında ölenlerin ailelerine gönderdiği mektupta Şalit'in kurtuluşu için ağır bir bedel ödediklerini söyleyen Netanyahu, üsteki törende, görevlerinden birinin, tutsak askerin sağ  salim geri döndürülmesi olduğunu belirterek, 'Bu görev tamamlandı' dedi.

Komutan teslim etti
5.5 yıldır Gazze'de bilinmeyen bir yerde tutulan 25 yaşındaki Şalit, Mısırlı yetkililerce teslim alındığı zaman başında bir beysbol şapkası ve üzerinde spor giysiler vardı. Şalit'i Hamas'ın askeri kanadının komutanı Ahmed El Cabari kendisi teslim etti.

Bitkin ve çok zayıf düşmüş
Şalit'in yolunu gözleyen İsrailliler, onu gözyaşlarıyla karşıladı. Halkın 'İsrail'in oğlu' olarak gördüğü Şalit'in çok zayıfladığı, yürümekte ve konuşmakta güçlük çektiği dikkat çekti. Askeri üsse gelişte helikopterde yorgun ve hasta düşen Şalit eve dönmeden önce yoğun sağlık testlerine tabi tutuldu. Doktorlar, kapalı bir hücrede 5.5 yıl geçirip, ilk kez gün ışığına, dışarıya çıkması nedeniyle yürüyüşünde bozukluk olmasının normal buldu. Sol elindeki sakatlığın 2006 Haziranı'ndaki operasyonda yaralanmış olmasından kaynaklanmış olabileceği belirtildi.

Netanyahu kumar oynadı
Haaretz gazetesinde yayınlanan Bradley Burston imzalı makalede, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun sözünü tutmak uğruna milyonlarca İsrailli'nin hayatıyla kumar oynadığı belirtildi. Burston ilki 54 yıl önce olmak üzere bugüne kadar 9 takas operasyonunun gerçekleştiğini, 16 asker karşılığında 13.509 mahkumun serbest bırakıldığını belirtti. Bir İsrailli askerin bedelinin ortalama 800 mahkum olduğu kaydedildi.

akşam