Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çin Halk Cumhuriyeti'ne gerçekleştirdiği resmi ziyaretin son gününde Sincan Uygur Özer Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de temaslarda bulundu. Urumçi şehrine hakim Kızıltepe'ye çıkan Abdullah Gül burada Uygurlu gençler tarafından folklor gösterileriyle karşılandı. Uygurlu gençlerle sohbet eden Gül çifti hatıra fotoğrafı çektirdi. Cumhurbaşkanı Gül'ün isteği üzerine Pekin Büyükelçisi Murat Esenli, folklor gösterisine eşlik etti.

AŞKLARINI ÖLÜMSÜZLEŞTİRDİLER
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunisa Gül, Kızıltepe ziyaretinde kendilerine verilen aşk anahtarını tepenin korkuluklarına kilitledi. Uygur Türkleri'nin inanışına göre bu tepeye konulan kilitler ebedi birlikteliği simgeliyor. Gül çifti adlarının yazıldığı kilitleri itinayla korkuluğa yerleştirirken, anahtarlarını da yanlarına aldı.

CUMHURBAŞKANI GÜL PROFESÖR OLDU
Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Sincan Üniversitesi tarafından Fahri Profesörlük ünvanı verildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti olan Urumçi'deki Sincan Üniversitesi'ni ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, üniversitenin amfi tiyatrosunu dolduran öğrenciler tarafından alkışlarla karşılandı. Öğrenciler hitap eden Cumhurbaşkanı Gül, tarihten gelen bağları vurgulayarak Uygur Türkleri'nin Çin'e olan ilişkilerde Türkiye için bir avantaj olduğunu söyledi. Tarihi ipek yolunu yeniden canlandırmak için Sincan'ı İstanbul'la tren yoluyla birleştireceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül'e üniversite tarafından fahri doktora ünvanı verildi. Kendisinin eski bir akademisyen olduğunu hatırlatan Gül, ancak siyasete atılınca doçentlikte kaldım, profosör olamadım. Bu ünvan benim için başka bir anlam taşıyor dedi. Cumhurbaşkanı Gül bu sözler üzerine öğrenciler tarafından uzun süre alkışlandı.

YEREL KIYAFET GİYDİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Çin'in Sincan Özer Bölgesinin başkenti Urumçi'de Sincan Uygur Komünist Parti Sekreteri Wang Leguan ve Sincan Uygur Özerk Bölge Valisi Nur Bekri'yi kabulünde Uygur Türklerinin yöresel kıyafeti giydirildi. Cumhurbaşkanı Gül özel işlemeli kıyafeti giydikten sonra heyet üyelerine dönüp kıyafetin yakışıp yakışmadığını sordu. Cumhurbaşkanı Gül'ün Çin seyahatinin Türkiye saatiyle 11:20'de sona ermesi ve Ankara'ya dönmesi bekleniyor.