Askeri Personele Sağlık, Harç, Sınav Hakkı ve Yaş Sınırı Kolaylığı Sağlanmasını Düzenleyen Yasa Teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonunda kabul edildi.


TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Kemal Yardımcı ile CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun teklifi, birleştirilerek görüşüldü.

Teklif, Askerlik Kanunu ile Bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Buna göre, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olup hizmetinin özelliği sebebiyle sevkinin tehirine ihtiyaç duyulan kamu personelinden; devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya dışında görev, staj, yüksek lisans, ihtisas veya doktora yapmaları nedeniyle aranan yaş sınırı 33'ten 35'e çıkarılıyor.

(A) Milli Takım, olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonaları ile uluslararası müsabakalarda ilk üçe giren ve bu dereceleri alan takımların kadrolarında yer alan aktif spor yaşamını sürdüren sporcuların askerlikleri, 38 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar tecil edilebilecek.

Türkiye Profesyonel 1. ve 2. futbol liglerinde yer alan takımların kadrolarında bulunan profesyonel futbolcuların, üç ve daha fazla ligi bulunan diğer spor dallarında en üst iki ligde yer alan takımlar ile en az iki ligi bulunan spor dallarında da en üst ligde yer alan takımların uluslararası kuralların öngördüğü sayıdaki sporcular da askerliklerini 38 yaşına kadar erteleyebilecek.

PERSONELE SAĞLIK HİZMETİ

Fakülte ve yüksekokul bitiren uzman erbaşların astsubaylığa geçişlerindeki şartlardan birisi olan yaş koşulu yerine, hizmet süresi esas alınacak.

Teklife göre, eğitim sürelerinin 5 yıla çıkarılması nedeniyle, askeri lise ve astsubay hazırlama okulu ve son sınıf öğrencilerine harçlık da ödenecek.

Mevcut uygulamada muayene ve tedavileri sadece askeri hastanelerde yapılan uzman erbaş ve aileler, kamu sağlık kuruluşlarından da ücretsiz yararlanabilecek.

Sözleşmesi sağlık nedeniyle sona eren uzman erbaşlar, maluliyet kararı beklemeden sağlık yardımından da yararlanacak.

KOMANDO VE YÜZER BİRLİKLERDE GÖREVLİ ERBAŞLAR

Komando ve yüzer birliklerde görevli uzman erbaşlara herhangi bir kaza durumunda sözleşme feshi yerine, “kuvvet” ve “sınıf” değişikliği imkanı getiriliyor. Böylelikle, komando branşıyla sadece yüzer birliklerde kadro görev yeri bulunan sınıflardaki uzman erbaşlar, asgari 4 yıl fiili hizmetlerinden sonra kuvvet değişikliği ve sınıf değişikliği yapabilecek.

Sözleşme feshini gerektiren suçlardan dolayı haklarında dava açılanlara, kendi istekleriyle sözleşmelerini yenilemeseler dahi davaları sonuçlanıncaya kadar ikramiyeleri ödenmeyecek.
AA