İlk işaretlerini Başbakan Tayyip Erdoğan'ın verdiği "terörle mücadelede yeni dönem"in "süresi kısaltılmış zorunlu askerlik" ve "bedelli" müjdelerini de içerdiği ortaya çıktı. Alınan bilgilere göre, yeni dönem hazırlıkları Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Kara ve Hava Kuvvetleri'ni de kapsayacak biçimde yürütülecek.
 
Sürecin sonunda da iç güvenlik tamamen İçişleri Bakanlığı'nın denetiminde ve çatısı altındaki birimler eliyle yürütülecek. Jandarma bütün yapılarıyla İçişleri Bakanlığı'na bağlanacak. Terörle mücadelede, Polis Özel Harekat Timleri ile (PÖH) birlikte Jandarma Özel Harekat (JÖH) da kullanılacak. Pekçok yapısal reformun hayata geçeceği yeni dönemde, askerliğin kısaltılması ve bedelli askerlik de gündemde. Buna göre, modern ordularda olduğu gibi hızlı organize olabilen bir sistematik kurulacak. Sözleşmeli er yasasıyla kapısı aralanan profesyonel askerlik yaygınlaşacak.
 
3-4 AYLIK EĞİTİM PLANLANIYOR
Zorunlu askerlik süreleri zamana yayılarak azaltılacak. Orta vadeli planların son aşamasında da "genel seferberlik eğitimi" ve "temel askerlik eğitiminin" de içinde bulunduğu 3-4 ay süreli kısa eğitim sistemi öngörülüyor. Yeni dönemde, uzun süredir sıcak bakılmayan "bedelli askerlik" de gündeme giriyor. Birikmiş asker kaçaklarının bedelli askerlik yoluyla eritilmesi durumunda, buradan gelecek gelir Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yapısal modernizasyonu için kullanılacak.
 
SINIRA AB DÜZENİ
Sınırlar, AB perspektifinde sivil bir yapıya kavuşturularak Sınır Güvenliği Genel Müdürlüğü kapsamında ele alınacak. Kaçakçılarla mücadele döneminden kalan karakol sistemi kaldırılacak. Bazı bölgelerde hemen her köyde bulunan birlik düzeni değişecek.
 
1990 KORKUSU ÖNLEM ALDIRDI
Bugün tartışılan modelle ilgili ilk çalışmaların Başbakanlık'ta 2005'te yapıldığı anlaşıldı. Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan çalışmada, terörle mücadelede polis özel harekat timlerinin de görev alması gerektiği vurgulandı.
 
Ancak bir uyarı özellikle dikkat çekti. Terörle mücadelenin en sert yılları olan 1990'larda yaşanan hukuk dışı uygulamalara dikkat çekilerek, benzeri durumların yaşanmaması için önlem alınması istendi. Bu vurgudan sonra özel harekat polislerine verilen eğitim müfredatına hukuk ve insan hakları dersleri de eklendi.
 
takvim