Aktütün"de bulunan ve TSK envanterinde yer almayan silah ve mühimmat, burada yaklaşık 19 yıl önce tabur komutanlığı yapan emekli Albay Erdal Sarızeybek"in, PKK ile mücadele amacıyla askerin yasadışı yollardan silah temin ettiği yönündeki itiraflarını tekrar gündeme getirdi. Aktütün karakolu yakınında bulunan silahların o dönemde askerler tarafından yasadışı yollardan alınan silahlar olup olmadığı ise merak konusu oldu.
PKK"nın gerçekleştirdiği ilk Aktütün Karakolu saldırısı sırasında, 1992 Temmuz-1994 Ağustos tarihleri arasında sınır tabur komutanlığı yapan Emekli Albay Erdal Sarızeybek bu dönemdeki anılarını “Şemdinli"de Sınırı Aşmak”, “İhaneti Gördüm” gibi kitaplarda topladı. 2006-2007 yıllarında yayımlanan kitaplarında PKK"nın o dönemdeki Aktütün, Derecik karakolu baskınları gibi sansasyonel saldırılarını askeri bir yetkilinin bakış açısıyla anlatan Sarızeybek, dönemin bazı yasa dışı uygulamaları hakkında da bilgi verdi.

Sarızeybek"in 2007 yılında Ümit Yayıncılık"tan çıkan “Şemdinli"de Sınırı Aşmak” kitabının 65-67 sayfalarında anlattıklarına göre, 1990"larin ilk yarısında bölgede görev yapan güvenlik güçleri, askerler, polisler ve korucular tarafından Kuzey Irak"taki pazardan yasadışı yollarla silah alınarak PKK ile çatışmalarda kullanıldı.

Sarızeybek"in anlatımına göre, 1990"lı yılların başında PKK"nın kullandığı RPG-7 roketatar, Bixi makineli tüfek gibi silahlar, TSK"nin elinde bulunan 8.9 mm roketatar ve Mg 3 makineli tüfekler karşısında daha iyi ateş gücü ve teknik üstünlüğe sahipti. Bu durum özellikle karakol saldırıları sırasında kayıp verilmesine neden oluyordu.
Aktütün baskını sonrasında taburu ziyarete gelen ve daha sonra tartışmalı bir helikopter kazasında şehit olan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis"e konuyla ilgili bilgi verdiklerini anlatan Sarızeybek, “Söz konusu silahların Kuzey Irak"ta kurulan pazarlarda satıldığını, para verilmesi durumunda kendilerinin de bu silahlardan edinebileceklerini” komutanına ilettiklerini belirtti.
Bitlis"ten “Peki evladım” yanıtını almalarına rağmen, “Çok acıdır ki devlet kendi askerine teröristlerden daha etkili silah vermemiştir ve asker kaçak silaha yönelmiştir” diye anlatan Sarızeybek, kitabın 66 ve 67"nci sayfalarında daha sonra şu bilgileri veriyor:
“Devlet bize istediğimiz silahı vermeyince biz de kendi paramızla aldık. Eşref Bitlis sayesinde Tabur"a Hakkari Valiliği"nden önemli sayılacak miktarda bir para geldi. Derecik"in meşhur Iraklı Cemil"ine silah siparişleri verildi. Kader bu ya, alınan silahlar Eylül 1992"de yapılacak ünlü derecik çatışmasında PKK"lılar tarafından gasp edildi.

... (ama) biz yılmadık, her karakol, her bölük kendi arasında para topladı ve kendi silahını kendisi temin etti. 8.9 mm roketatarlar depolara kaldırıldı. Mg-3 makineli tüfekler sabit mevzilere çekildi. Onların yerini RPG-7 roketatar, bixi makineli tüfek aldı. Artik timler arasında bir silahlanma yarışı başlamıştı. Bu yarışa korucular da katıldı. Onlar bizden bir adım öne geçerek uçaksavar, havan aldı. Sadece biz değil tüm Güneydoğu"daki birlikler polisiyle jandarmasıyla hepsi aldı. Bu silahlar Batman valisi Salih Bey"i zor duruma düşürdü. Ben 1994 Ağustos"unda Şemdinli"den ayrıldım.”
Sarızeybek daha sonra Jandarma Genel Komutanlığı"na gittiğini ve adlıkları kayıt dışı silahları anlattığını belirtiyor. Emekli Albay daha sonraki muhtemel gelişmeleri de kendine göre söyle yorumluyor:

“Tahmin ediyorum, iki ya da üç yıl sonra bu silahların seri numaraları tespit edildi, kayıt düzeltme belgeleriyle zimmete alındı. Bu sefer envanterde olmayan silahların bakım ve yedek parça idamesi sorunu çıktı. Devlet bu silahlardan almaya karar verdi. Bir kısmı Rusya"dan, bir kısmı Çin"den bu silahlar alındı. “

17 Ocak tarihli Sabah gazetesinin Aktütün Jandarma Karargahı"nın hemen yanında hurdalıkta çok sayıda silah ve cephane bulunduğunu yayınlamasının ardından Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada olay doğrulanmış ve Ekim 2010"da ortaya çıkan silah ve cephane ile ilgili olarak adli soruşturma yürütüldüğü belirtilmişti.
Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre bulunan envanter dışı silah, mühimmat ve patlayıcı arasında, kalaşnikof, roketatar, dinamit lokumları ve mermiler bulunuyor.