Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, hükümetin ‘sivil-asker’ ilişkilerine dönük radikal adımlar atmaya hazırlandığı mesajını verdi. Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmasını istediklerini söyleyen Bozdağ, askeri yargının da kaldırılmasını savundu. 
 
Radikal Gazetesi Ankara Haber Müdürü Ömer Şahin’in Kanal A’daki ‘Görüş Farkı’ programına katılan Bozdağ, Genelkurmay Başkanlığı’nın mevcut statüsünü,“Genelkurmay, ne Başbakan’a ne de ‘Başkomutanı’ olan Cumhurbaşkanı’na bağlı değil. Sadece Başbakan’a karşı sorumlu. Bağlılığın olmadığı yerde sorumluluk ne kadar olur?” sözleriyle eleştirdi. Bozdağ, şunları söyledi: ”Bu, demokrasi açısından bir ayıptır. Bu ayıbın uzlaşma zemininde düzeltilmesi, demokratik devletlerde olması gereken yer neyse onu temin etmek hepimizin görevidir.” 
Bu konunun anayasa değişikliği görüşmelerinde gündeme geleceğini söyleyen Bozdağ, uzlaşma sağlanması durumunda gerekli adımların atılacağını da ekledi. 
 
Bozdağ, askeri yargının varlığını da tartışmaya açtı. Askeri yargı-sivil yargı ayrımının demokratik olmadığını savunan Bozdağ, “Devlet bir tane ise yargı da bir tanedir. İki tane yargı olmaz. Yargının tekliği, devletin de tekliğini gösterir” görüşünü savundu. 
 
Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının istifalarına kamuoyunda sadece yüzde 10’luk bir kesimin tepki gösterdiğini savunan Bozdağ, “Bu tavrı millet doğru karşılamadı. Komutanların emeklilik talebi sonrası kamuoyunda memmuniyet çıktı” dedi. 
 
Geçmişte ‘Genç subaylar rahatsız’ manşetleri atıldığını hatırlatan Bozdağ, bugün itibariyle TSK’da bir sorun olmadığını söylerken, ”TSK’da huzursuzluk olduğunu düşünmüyorum. Olsaydı kamuoyuna yansır, yansıtılır, emareleri ortaya çıkardı” diye konuştu. 
 
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, YAŞ toplantısında Başbakan Erdoğan’ın masanın başında tek başına oturmasının geçici değil, kalıcı bir görüntü olacağını da söyledi. Bozdağ, 30 Ağustos törenlerinde TBMM Başkanı ve Başbakanların ev sahibi olan Genelkurmay Başkanları’nı beklemesi ve sıraya girmesi uygulamasının da kalktığını söyledi. Bu konuda daha önceden yapılan bir düzenleme olduğunu söyleyen Bozdağ, ilk uygulamanın önümüzdeki 30 Ağustos’ta olacağını kaydetti. 
 
General sayısı fazla 
Bozdağ, başka ülkelerle karşılaştırıldığında TSK’da general, subay fazlalığı olduğunu öne sürdü ve “Terörle mücadele dahil pek çok alanda sevk ve idareyi yapacak olgunlukta subay, general, astsubayımız vardır. Görevlerinin başındadırlar. Boşluk da yoktur” dedi. 
 
Bozdağ, 27 Nisan e-muhtırasının Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden halen kaldırılmamış olmasıyla ilgili de şunları söyledi: ”27 Nisan e-muhtırası hükümet tarafından yırtılmış, layık olduğu yere, çöpe atılmış bir belgedir. Kıymet-i harbiyesi de yoktur. Orada durmasının, kaldırılmasının bir anlamı yoktur. O bir utanç belgesi olarak nerede durursa dursun, herkes nezdinde çöpteki bir kağıt parçasıdır.” 
 
Sıcağı sıcağına güvenlik zirvesi 
YAŞ’ın bitmesinden yaklaşık bir saat sonra Başbakanlık’taki terör toplantısı başladı. Toplantıya asker kanadından ilk olarak Genelkurmay Başkanvekili Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı’na ait resmi plakalı araçla geldi. Kara Kuvvetleri Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu ile Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu’nun devir teslim bile yapılmadan aynı araçta gelmesi de dikkat çekti. Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Abdullah Recep’in de bulunduğu toplantıda hükümeti ise, toplantıya başkanlık eden Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin temsil etti. MİT Müsteşarı Hakan Fidan toplantıda brifing verdi.