Hükümetin geçtiğimiz yılki toplantıda yaşananları göz önünde bulundurarak muhtemel senaryolara karşı hazırlık yaptığı öğrenilirken, karargahın da bir dizi plan üzerinde çalıştığı bildirildi. 
 
İstenilen atama ve terfilerin yapılmaması, tutuklu generallerin açığa alınması veya emekliye sevk edilmesi halinde komutanların şûra toplantısında hükümete rest çekeceği, toplu istifa blöfünün masaya getirileceği iddia ediliyor. 
 
Bu kapsamda komuta kademesi ortak hareket ediyor görüntüsü vermek içinde orgeneral ve korgeneral seviyesindeki bazı komutanlara ‘Silah arkadaşları birbirini satmaz’ ifadeleri ile baskı yapıldığı iddia ediliyor.
 
Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl aynı oyuna ismi Kara Kuvvetleri Komutanlığı için geçen Atilla Işık paşa getirilmiş, paşa emekliliğini istemek zorunda kalmıştı. 
 
 
1 Ağustos’ta başlayacak Yüksek Askeri Şûra toplantılarına her zamankinden daha zorlu geçecek gibi görünüyor. 
 
Komutanların şimdiden şûraya yoğun bir şekilde hazırlık yaptıkları ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında toplanacak şûrada başta Balyoz olmak üzere, Ergenekon davası, İrticayla Mücadele Eylem Planı, Kafes Eylem Planı, Poyrazköy davasında sanık olan askeri personelin terfi, tayin ve emeklilik durumları görüşülecek. Hükümetin tam yetkili olmasına rağmen, ‘teamüllere aykırılık’ iddiasıyla kararlara karşı çıkan karargahın, bu yıl daha ciddi bir plan üzerinde çalıştığı kaydedildi.
 
Darbe sanıklarının terfilerinin durdurulması, gerekli görülenlerin ihraç ve emekliye sevk işleminin önüne geçmek için toplu istifa tehdidine başvurulacağı iddia ediliyor.
 
‘SİLAH ARKADAŞLARI’ BASKISI
 
YAŞ’ta en büyük krizin havacılarda yaşanacağı herkesin malumu. Org. Bilgin Balanlı’nın Balyoz’dan tutuklanması sonrası Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay’dan boşalan koltuk için ismi geçen 3 korgeneralin ikisi de Balyoz tutuklusu. Geriye Hava Lojistik Komutanı Korg. Mehmet Erten kalıyor. Erten’in orgeneralliğe terfisi mümkün. Bunun dışında Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay’ın görev süresinin uzatılması seçeneği de var.
 
Kaynaklardan edinilen bilgilere göre geçtiğimiz yıl katakulli ile emekliliğini istemek zorunda bırakılan Orgeneral Atilla Işık’ın durumuna benzer bir baskının, ataması yapılacak orgeneral ve korgeneral seviyesindeki bazı generaller üzerinde kurulduğu, hükümetin direncini kırmak komuta kademesi hemfikir görüntüsü vermek için generallere ‘silah arkadaşları birbirini satmaz’ ifadeleri baskı yapıldığı vurgulandı. Aynı kaynak YAŞ’ın sivil kanadının Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay’ın görev süresinin uzatılması teklifine karşı da Aksay’a ‘hükümetin görev sürenin uzatılması teklifine yanaşma, emekliliğini iste’ direktifi verildiğini belirtti.
 
ATİLLA IŞIK PAŞA
 
TUZAĞA DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ
 
Bilindiği gibi 2010 Yüksek Askeri Şûrasında Genelkurmay, Erzincan Ergenekon davası sanığı Org. Saldır Berk’in Kara Kuvvetleri Komutanı yapılmasını istemiş, Balyoz ve Ergenekon soruşturmaları sanıkların terfilerinin durdurulmasına karşı çıkmıştı. Hükümetin kararlı tutumunu kırmak için ‘toplu istifa’ söylentileri dillendirilmiş, Org. Saldıray Berk yerine düşünülen Org. Atilla Işık oyuna getirilerek istifa etmek zorunda bırakılmıştı. Şok gelişme Doğan medyasında ‘silah arkadaşlarını yalnız bırakmadı’ şeklinde haberlerle duyurulmuştu.
 
yeniakit