Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi, ''Hakkari Dağlıca'da 21 Ekim 2007 tarihinde meydana gelen ve 12 erin şehit olması, 17 erin yaralanmasıyla sonuçlanan terörist saldırıyla ilgili olarak, 8 şüpheli hakkında devam eden soruşturma konusunda tüm yazılı ve görsel basın ve medya kuruluşlarına yayın yasağı'' getirdi.

RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesinin konuya ilişkin kararında şöyle denildi:

''Soruşturma konusu olay; Devlet'in birliğini bozmaya, Devlet'in egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını Devlet idaresinden ayırmaya matuf bir eylem esnasında meydana gelmiş olması, bu bağlamda soruşturma kapsamındaki çoğu bilgiler ve belgelerin, Devlet'in güvenliği bakımından gizli kalması gereken bilgiler ve belgeler niteliğinde olmaları ve soruşturma kapsamında bazı önemli bilgilerin de ele geçirilmiş olması hususları göz önüne alındığında,

Kamu düzeni, kamu güveni ve toprak bütünlüğünün korunması, gizli kalması gereken bilgilerin açıklanmasının önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması ve kamuoyunda soruşturmaya konu olayla ilgili yanlış anlamalara sebebiyet verilmemesi amacıyla; soruşturmaya konu olayla ilgili olarak yazılı ve görsel basın ve medya kuruluşlarına Anayasa'nın 13 ve 28. maddeleri ile Basın Kanununun 3. maddesi gereğince yayın yapma yasağı getirilmesinin gerekli görüldüğü kanaatine varılmıştır.

Söz konusu soruşturma ile ilgili olarak, soruşturmanın amacından saptırılmaması, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi ve yanlış anlamalara sebebiyet verilmemesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması amacıyla; Tüm yazılı ve görsel basın ve medya kuruluşlarına, yukarıda açıklanan soruşturma konusu ile ilgili olarak bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama faaliyetlerinin kısıtlanarak, Anayasa'nın 13 ve 28. maddeleri ile 5187 Sayılı Basın Kanunun 3. maddesi uyarınca, soruşturma tamamlanıncaya kadar yayın yasağı konulmasına oy birliğiyle karar verilmiştir.''

A.A