Nezavisimaya gazetesinin haberine göre, Rus Kara ve Deniz kuvvetleri askeriyede görevlendirilecek personel sayısında büyük sıkıntı yaşıyor. Resmi rakamlara göre günümüzde Rus ordusunda 220 bin subay, 200 bin sözleşmeli asker görev yaparken, geçtiğimiz yıl askere çağrılan 354 bin 500 askerle birlikte Rus kara ve deniz birliklerinde toplam olarak 774 bin 500 askeri personeli görev yapıyor. Hedef olarak belirlenen 1 milyon rakamının ise hayli gerisinde bulunuluyor.

Güvenlik Konseyinin hazırladığı rapora göre, Rusya Kara Kuvvetleri ve donanması günümüzde toplam olarak bir milyon askeri personele ihtiyaç duyarken, bu rakamın gerçekleşebilmesi için ise bu yıl bahar ayında yapılacak asker alımında en az 300 bin askeri personelin daha orduya katılması gerekiyor.

200 BİN ASKERİN PARASI NEREYE GİDİYOR?

Rapora göre, savunma bakanlığına bütçeden bir milyon asker için bütçe ayrılırken, resmi rakamlara göre bu sayı 200 bin eksik olarak görünüyor. Nezavisimaya gazetesi açıklanan sonuçlardan sonra "200 bin asker için ayrılan para kime ya da nereye gidiyor?" sorusunu yöneltti.

Diğer yandan, geçtiğimiz günlerde Rusya alt meclisi Duma'da, askeri kadroların üçte birinin boş kaldığına dair bir açıklama yapılmıştı. Ayrıca Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov yaptığı açıklamada, ordunun herhangi bir seferberlik anında ancak 700 bin askeri düzenleyebilecek kadar kaynağı olduğunu itiraf etmişti. Makarov ayrıca, askere çağrılacak kimsenin bulunamadığından dolayı da şikayetçi olmuştu.

Bununla birlikte geçtiğimiz dönemde askere çağrılan kişi sayısında düşme yaşanmış bu düşüş, 1990'lı yıllardan itibaren nüfusta yaşanan daralmaya ve günümüz gençliğinin sağlık problemleri yaşamasına bağlanmıştı.