ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde eski belediye başkanı Hasan Şeker tarafından heykeltıraş Zafer Sarı'ya yaptırılan çıplak bir kadını belinden tutup havaya kaldıran erkek figürünün tasvir edildiği metal heykel, yeni başkan MHP'li Mustafa Gül tarafından dün kaldırıldı. Gül, “Heykel turistler ve vatandaşlar tarafından kabul görmedi. İstenileni yaptık” dedi.

Kemer'de yeni belediye başkanı MHP'li Mustafa Gül'ün ilk icraatı, 2004 yılında CHP'den seçilip daha sonra AKP'ye geçen eski başkan Hasan Şeker tarafından yaptırılan "Aşk heykeli"ni kaldırmak oldu. Sanatçı Zafer Sarı tarafından yapılan ve 2007 yılında ilçe merkezindeki kavşağa yerleştirilen heykel, Kemer Belediyesi işçileri tarafından kaidesinden vinç yardımıyla sökülerek Belediye'nin Fen İşleri Müdürlüğü'ne ait depoya kaldırıldı. Heykelin sökülmesini izleyen kalabalıktan bazıları heykelin kaldırılmasını desteklerken, bazıları olayı protesto etti. Rus turist Boris Stratov, “1994 yılından beri Kemer'de tatil yapıyorum. Burada Türk kültürünü yansıtan bir heykel olmalı. Böyle bir heykeli ben Kemer'e yakıştıramıyorum” dedi. Yusuf Saydam adlı kişi ise heykelin kaldırılmasına tepki göstererek, “Bu sanata yapılan bir saygısızlıktır. Nasıl bu heykeli kaldırırsınız?” dedi.

Heykeli yapan Zafer Sarı, telif hakları yasası gereğince savcılığa suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Belediye Başkanı Mustafa Gül'ün kendisine sorarak bu heykeli kaldırabileceğini kaydeden Sarı, “Bana göre bu yaşanan ikinci Melih Gökçek vakasıdır. Melih Gökçek'in söktürdüğü heykel 11 yıl sonra Ankara'da yerine konulmuştu. Bu da benzer bir örnektir. Söyleyecek hiçbir şey bulamıyorum” dedi.

Kemer Belediye Başkanı MHP'li Mustafa Gül, heykelin yerleştirildiği gün de tepki gösterdiğini hatırlatarak, “Kemer'in yerli halkı ve tatil yapan turistler heykelin kaldırılmasını talep ettiler. Heykel turistlerce ve vatandaşlarca kabul görmedi. Biz de istenileni yaptık. Oraya turizme faydalı bir yapı inşa edeceğiz” dedi.

HÜRRİYET