İran'da evlilik teklifini reddeden kadının yüzüne asit atarak kör olmasına sebep olan adama şeriat usulünce ceza verilecek. Kadının isteğine göre, saldırgan asitle kör edilecek.

Eskiden arkadaşlarının büyük kahverengi gözlerini çok beğendiğini söyleyen Ameneh Bahrami'nin hayatı aşkına karşılık bulamayan bir adamın asitli saldırısıyla karardı.

Ameneh kendisini kör eden saldırıyı gerçekleştiren kişi olan Majid Mohavedi ile 2002 yılında üniversitede tanıştı. Ancak Mohavedi arkadaşlık değil evlilik istiyordu. Genç kadın bu talebi reddedince genç aşık çılgına döndü.

Bahrami, "Beni her gün arıyordu ve tartaklıyordu. Beni öldüreceğini söyledi. Bana onunla evlenmeyi kabul etmek zorunda olduğumu söyledi" dedi.

Reddedilen Mohavedi, Kasım 2004'te aşık olduğu kadının dünyasını karartan saldırıyı gerçekleştirdi, Amaneh'in yüzüne asit attı.
Ameneh'e yönelik saldırı ve sonrasındaki hukuk mücadelesi ülkede manşetlere taşındı, çünkü 31 yaşındaki kadın, kendi gözüne karşılık saldırıyı gerçekleştiren adamın gözlerinin asitle dağlanmasını istiyor.

Ameneh talebini şu sözlerle savunuyor: "Ben, Majid'in gözlerinin kör edilmesini intikam için istemiyorum. Bunu bir daha kimseye yapılmasın diye istiyorum"

Amaneh'in isteğine bazı insan hakları savunucuları şiddetle karşı çıkıyor. Halkın geneli ise Amaneh'e destek veriyor. Ancak internet blogunda Amaneh'i eleştirenler de yok değil. Bazıları Amaneh'in saldırganının kör edilmesini istemesini barbarca bir suç olarak nitelendiriyor.

Geçen yılın sonunda Tahran Mahkemesi kararını açıkladı. Karara göre, Amaneh'e asitle saldıran Majid'in her iki gözüne 5 kez asit damlatılacak. Saldırgan temyize başvurdu ancak mahkeme bu ayın başında kararı onadı.

Amaneh büyük kahverengi gözlerini kaybetmiş olsa da gülümsemeye devam ediyor ve adaletin yerine bulduğuna inanıyor.

Amaneh, "Eğer ben bu yapmazsam, asitle başka bir saldırı olacak. Yaşadığım sürece bana yapılanı asla affetmeyeceğim" diyor.



MİLLİYET