Kahvehaneyi babasından devralan ve 62 yıldır işleten 75 yaşındaki Mehmet Tuğcu, kahvehanelerdeki oyunların muhabbet ve samimiyeti bozduğunu, bu nedenle kendilerinin yaklaşık bir asırdan bu yana işlettikleri kıraathanede hiç oyun oynanmadığını söyledi.
Aydın Merkez Zincirli Han"ın yanındaki Hasırcılar Pazarı'nda bulunan ve babasından devraldığı Karadeniz Çay Evi'ni 62 yıldır işleten Mehmet Tuğcu (75), okey, tavla, kağıt ve diğer zar oyunları yüzünden kıraathane kültürünün yok olduğunu belirtti. Kıraathane geleneğini sürdürmek için kahvehanesinde kütüphane de kurduğunu ve müşterilerin isteğini de göz önüne alarak kitaplar getirdiğini belirten Tuğcu, "Eskiden kahveler birer kültür yuvasıydı. Oyunlar çıktı, insanlar boş vakitlerinin tamamını oyun masasında geçirmeye başladı. Çayına da oynansa yenilen kişiler bu parayı isteyerek vermiyor. Birçok kahvehanede oyun yüzünden insanlar kavga ediyor. Bu nedenle kahvehaneme hiç oyun getirmedim. Ölünceye kadar bu mekanı oyunsuz işleteceğim. Ben öldükten sonra da bu mekanda oyun oynanmasını istemiyorum. Osmanlı Döneminde kıraathaneler adeta bir kültür merkezi gibi işlermiş. Ancak oyun yüzünden günümüzde Kıraathane geleneği unutuldu. Sohbet yerini oyuna bıraktı, muhabbet de yok oldu gitti” diye konuştu.
Yaklaşık bir asırlık geçmişi bulunan kahvehanede oyun oynanmamasından müşterilerin de çok memnun olduğunu ve pek çok kişinin sırf bu yüzden bu mekana geldiklerini belirten eski topraklar, kendilerine böyle bir ortamı oluşturduğu için 75"lik kahveci Mehmet Tuğcu"ya teşekkür ettiler. -iha