Aydın"ın ilk salça fabrikası olacak olan tesisin günlük bin ton kapasiteli olacağı öğrenildi. Haziran ayına kadar tamamlanması planlanan fabrikanın temelini Vali Hüseyin Avni Coş, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Zer Grup ortaklarından Gürkan Renklidağ ve protokol üyeleri attı.
Zer Grup tarafından Dalama Beldesi girişinde yapılacak olan salça fabrikasının temeli törenle atıldı. Törene Vali Hüseyin Avni Coş, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Dalama Belediye Başkanı Nihat Aktakka, Aydın Belediye Başkan Vekili Ahmet Gümüş, Zer Grup ortaklarından Gürkan Renklidağ, Aydın Defterdarı Sabahattin Parmakeli, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın Sanayi Odası Başkanı Ercan Çerçioğlu, Aydın Esnaf Odaları Birlik Başkanı Hulisi Akşit, daire müdürleri, davetliler ve domates üreticileri katıldı.
HAZİRAN AYINDA AÇILACAK
Kurulacak fabrika hakkında bilgi veren Zer Grup ortaklarından Gürkan Renklidağ, fabrikanın 25 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam 54 bin metrekarelik bir alana kurulacağını söyledi. Önümüzdeki domates sezonuna kadar fabrikayı 7 bin metrekare kapalı alanda faaliyete sokmayı planladıklarını kaydeden Gürkan Renklidağ, “Bu alanda ilk etapta salça fabrikamızı açacağız. Daha sonra burada zeytin salamura tesisi inşa etmeyi planlıyoruz. Toplamda günlük domates işleme kapasitemiz biner tonluk iki ayrı tesisten oluşacak. Önümüzdeki yıllarda 350 tonluk daha ilave yaparak 2 bin 350 tonluk domates işleme kabiliyetine sahip olacak. İlk tesisimizi Haziran ayını yetiştireceğiz. Salça fabrikamızın yaklaşık 15 Milyon dolara mal olmasını planlıyoruz. Burada üretilecek olan salçalar Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, İran, Suriye, ABD ve Afrika ülkelerine ihraç edilecek. Aydınımızın ilk salça fabrikasının inşaatını Nisan 2011 sonuna kadar ve 30 Mayıs 2011 tarihine kadar da makine montajlarını bitirmeyi, 15 Haziran 2011 tarihinde deneme üretimi sonrasında da yöremizin tarımsal üretimine destek olmayı hedeflemekteyiz” dedi.
ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLECEK
Aydın"ın domates üretiminde en önemli bölgesi olan Dalama"da bugüne kadar salça fabrikası kurulması için büyük uğraş veren Dalama Belediye Başkanı Nihat Aktakka, “İlk olarak 2004 yılında seçildiğim belediye başkanlığım dönemde beldemizde salça fabrikası açılması için çeşitli çalışmalar yaptık. Fakat bu çalışmalarımızdan netice alamamıştık. Bu dönem içerisinde domates üretiminden geçimini sağlayan belde vatandaşlarımız zaman zaman domatesten zarar da etti. Kar da etti. Fakat bu fabrikanın buraya kurulmasının ardından pazar arayışımız olmayacak. Domates üreticimizin yüzü, domatesin kendi topraklarımızda işlenmesiyle daha fazla güleceği inancındayım” şeklinde konuştu.
"EFELİK İSTİHDAMDIR, ÜRETMEKTİR"
Vali Hüseyin Avni Coş ise konuşmasında üretimin önemini dikkat çekerek, “Aydın"da her geçen gün tarım ürünlerinin üretim miktarları artmaktadır. Üreticilerin ürünleri gerek devletin verdiği teşviklerle, gerekse yatırımcıların ürünleri değerlendirmesiyle sürekli artmaktadır. Yatırımcılarımızın açtığı fabrikalar ve işletmeler sayesinde üretici ürünlerinden daha iyi gelir elde etmektedir. Kurulacak olan salça fabrikamız sayesinde de bu bölgedeki domates üreticilerimiz ürünlerini daha iyi değerlendirebilme imkanı bulacaklardır. Bu topraklarda zamanında Yörük Ali Efeler, Çete Ayşeler düşman kovaladı. Efelerimiz bizim baş tacımızdır. Fakat günümüzde artık efelik istihdam oluşturmaktır, üretmektir. O nedenle bu fabrikayı burada kurmaya çalışan arkadaşlarımız da günümüzün efesidir”” diye konuştu.
Serada yetişen domates ile salça yapılamadığını ve Aydın"ın Dalama ve çevresinin domates üretimi için en önemli bölge olduğunu hatırlatan Aydın Tarım İl Müdürü Muhsin Temel, 2010 yılı verilerine göre Dalama ve çevresinde 29 bin 719 dekar alanda 113 bin ton domates üretildiğini, bu üretimin sadece 22 bin 900 tonunun salçalık olarak kullanıldığını söyledi. Ürünlerin işlenememesi nedeniyle üreticinin ciddi sıkıntılar yaşadığını kaydeden Temel, bu fabrikanın faaliyete geçmesi ile birlikte bu sıkıntının da sona ereceğini kaydederek girişimcilere teşekkür etti.
Yapılan konuşmaların ardından ilk etapta 60 kişinin istihdam edileceği ve bölgedeki tüm üretimi işleyecek kapasitedeki salça fabrikasının temeli törenle atıldı.