Aydın"ın Söke ilçesine bağlı Tuzburgazı Köyü"nün asırlık geleneği muhtarı adeta çileden çıkardı. Vatani görevini yapmak için askere giden gençlerin pusulalarını aldıktan sonra köylülerin ve sevdikleri kızların kendilerini unutmaması için uyguladıkları sistem nedeniyle köy bütçesinin önemli bir kısmı kireç alımına ve köyün duvarlarına badana yapmaya ayrılmaya başlandı.

Bu geleneğin Kurtuluş Savaşı"ndan bu yana köyde devam ettiğini belirten Köy Muhtarı İhsan Kocagöbek, köyde badana yaptırmaktan bıktıklarını belirterek “Artık iletişim araçları gelişti. Ne olur gençlerimiz bu geleneğe son versin” dedi.

Kurtuluş savaşı ve devam eden yıllarda 36 ay olan askerlik süresinin bugün 15 aya düştüğünü ve o dönemde vatani görevini yapmak için Askere giden bir çok kişinin geri dönmediğini hatırlatan Muhtar İhsan Kocagöbek, “Gelenek nedeniyle yaklaşık bir asırdır askere giden her genç ismi ile birlikte çeşitli özlü sözleri köylünün ve sevdiği kızın kendisini unutmaması için köyün duvarlarına yazardı.

Görüntü kirliğine neden olmasına rağmen herkes bu durumu anlayışla karşılardı. Ancak devir değişti. Eskiden 36 ay olan askerlik 24 aya ardından 18 aya, şimdi de 15 aya düştü. İletişim araçları da çok gelişti. Eskiden bir mektup 2 ayda gelirdi. Şimdi askerlerimiz her gün ailesi ve sevdiği ile görüşebiliyor.

Buna rağmen askere giden gençlerimiz bu yazı yazma geleneğinden vazgeçmedi. Her yıl köyün duvarlarına baştan sona badana yapmamıza rağmen görüntü kirliliğinin önüne geçemedik. Ben de askere giderken duvara yazı yazdım ama, artık devir değişti. Ne olur gençlerimiz bu geleneğe son versinler” dedi.

Köy bütçesinin önemli bir kısmının kireç alımına ve badana ayrıldığını da hatırlatan Muhtar Kocagöbek, 350 hanenin bulunduğu köyde tüm duvarların yazılı olduğunu ve köye gelen herkese bu yazıların sebebini anlatmak zorunda kaldıklarını söyledi.