ABD’deki MIT’de (Massachusetts Institute of Technology) Ekonomi Profesörü olan ve iktisada getirdiği yeni bakış açısıyla geleceğin Nobel Ekonomi Ödülü adayları arasında gösterilen Daron Acemoğlu da, Türkiye’de hızla artan cari açık tartışmasına katıldı. Türkiye’de cari açığın büyümeye devam etmesi halinde bunun negatif etkileri olacağını belirterek Acemoğlu, “Birçok ülkede gördük ki, 1990’lı yıllarda Türkiye’de bu oldu, cari açıkla beraber aynı zamanda kendi kaynaklarının elverdiğinden daha fazla tüketip çok büyük bir problem içine girilebiliyor. Türkiye’nin bunu önlemesi, aşırı tüketimden uzak durması lazım” dedi.
 
Avrupa’nın Türkiye’ye etkisi olur
 
Dünyanın en prestijli ekonomi ödülleri arasında gösterilen En İyi Genç Ekonomist Ödülü-John Bates Clark Madalyası’na layık görülen Acemoğlu, Türk ekonomisinin olgun bir ekonomi haline geldiğini, özellikle üretim bazının şirketler, sektörler ve iller açısından geliştiğini, ihracat performansının çok daha geniş bir alana bağlı olmasından dolayı iyi olduğunu vurguladı.
 
Acemoğlu, Merkez Bankası’nın özerkliğinin sağlanması ve bunun devamının büyük önem taşıdığını, devletin ekonomide rolünün azalmasının önemli yapısal reformlar olduğunu ve bu reformların etkisinin şu anda görüldüğünü söyledi. Türkiye ekonomisinin henüz gelişmiş bir düzeye gelmediğini, teknoloji, tarım ve sanayide çok daha önemli açılımlar yapılması gerektiğini belirten Acemoğlu, “2009’da gördüğümüz üzere Türkiye, kendi ekonomik durumu iyi olsa bile global krizden çok negatif şekilde etkileniyor. (taraf)