Yunusların zehirlenmediği tespit edildi. Peki neden öldüler? Hayvan hakları savunucuları yunusların aşırı stresten dolayı öldüklerini söylüyor.


ANTALYA"nın Alanya İlçesi"ndeki Sealanya Yunus Gösteri merkezinde 6-14 Şubat arasında dört yunusun peş peşe ölümü, hayvan hakları savunucularını ayağa kaldırdı. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ve Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) parktaki Efes, Sezar, Sola ve Dione adlı yunusların yaşadıkları stresten dolayı öldüklerini savunup, www.yasamhakkinasaygi.com adresinden imza kampanyası başlattı. Öger Tur, tepkiler üzerine Türkiye"ye gerçekleştirdikleri yunus gösteri merkezi turlarını iptal etti.

Bakanlık araştırıyor

MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy ise Tarım Bakanlığı"na yunusların ölümüyle ilgili soru önergesi verdi. Sealanya Yunus Gösteri Merkezi yetkilileri önce, açık denizlerde her türlü hava şartında yaşayabilen yunuslar için, Antalya"daki kuvvetli fırtına ve sağanak yağıştan etkilenmiş olabileceklerini söyledi. Daha sonra yunuslardan, tesisteki su örneklerinden ve yunusları besledikleri balık ve yiyeceklerden örnekler alınarak, yapılan incelemelerde şu ana kadar ölümü açıklayacak bir durum saptanmadığını iddia etti. Ölümleri soruşturan Tarım İl Müdürlüğü, tepkiler üzerine, su ürünleri mühendisi, veteriner ve memurdan oluşan bilirkişi heyetine bir de adli tıp doktorunu dahil etti. Konya"dan gelen adli tıp doktoru, yunuslardan aldığı örneklerle, detaylı bir inceleme yapıyor. Rapor henüz çıkmadı.

Flipper"ın intiharı ile mücadele başladı

DÖRT yunusun peş peşe ölümü, Türkiye"de henüz bu merkezlerin varlığını sorgulatmasa da, Avrupa bu konuda çoktan ikiye bölündü bile. İngiltere seneler önce bu merkezlerin tamamını kapattı. Yasaklama için en büyük savaşı veren de, meşhur Flipper dizisindeki yunusu kucağında soluğunu tutarak intihar edince, vicdan azabı duyup tüm servetini yunuslara adayan Richard O"Barry.

Ölü balık yemek zorunda kalıyorlar

Türkiye"deki yunusların eziyeti Japonya"dan başlıyor. 400 yıldır göç yolu olarak kullandıkları Taiji Adası"nda çok vahşi şekilde avlanıyorlar. Av esnasında ağla mücadele ederken çoğu yaralanıyor, yüzgeçleri zedeleniyor.

Sudan çıkarıldıktan sonra, kamyonlarla özel kargo uçaklarına taşınıp, orada hareket edemedikleri içi sulu dolu, dar konteynerlerde çok uzun ve stresli yolculuk yapıyorlar.

Yolculuğun stresini ve yorgunluğunu atlatabilen çok az yunus var. Ölüm oranları çok yüksek.

Türkiye"ye getirilen yunuslar, İspanya"dan farklı olarak beton zeminlere doldurulmuş havuzlarda muhafaza ediliyor.

Yunuslar beton havuzlara koyulduklarında, yönlerini bulmalarını sağlayan sonar dalgasının sesinden rahatsız oldukları için, bu sistemlerini devre dışı bırakıyor ve kendi doğasına büyük zarar veriyor.

Doğalarına aykırı bir başka olay ise denizde asla ölü balık yemedikleri halde, bu havuzlarda eğitim için ölü balık yemeğe zorlanmaları. Başlarda hepsi bunu reddediyor, aç kalıp yemek zorunda kaldıklarında da mutlaka kusuyorlar. Çaresiz kaldıklarında ise gösterilen numaraları yaparak ölü balık yemek zorunda kalıyorlar.

Hürriyet