Kula Sağlık Grup Başkanı Dr. Rahşan Erkan, artan hava sıcaklıklarının su ve besin yoluyla bulaşan hastalıkların sayısında artışa neden olabileceğini söyledi. Hijyen kurallarına uyulmaması halinde su ve besinle bulaşan hastalıkların ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelebileceğini belirten Erkan, alınması gereken tedbirler hakkında bilgi verdi. Dr. Erkan, ülkemizin içinde bulunduğu coğrafik yapı ve mevsime yönelik özellikler nedeniyle enfeksiyon hastalıklarının çeşitli dağılımlar gösterdiğini söyledi. Artan hava sıcaklıklarının su ve besinlerle bulaşan hastalıkların artmasına yol açabildiğini anlatan Erkan, şöyle konuştu: "Önlem alınmadığı takdirde toplumda nadir olarak görülen hastalıklar bir anda salgın boyutlarına ulaşabilmektedir. Özellikle, insan vücudunun yüzde 70'ini oluşturan ve hayati önem taşıyan su, kimi organizmaların karışımıyla halk sağlığı açısından en büyük riske dönüşebilmektedir. Su ve besinlerle bulaşan hastalıklar belirli iklim koşullarını ve özellikle kötü hijyenik koşulları sever. Kişilerin temizlenme alışkanlıklarının az olduğu toplumlarda sık görülür.

Su ve besinlerle bulaşan hastalıkların başında tifo gelir. Tifo su veya gıdaların dışkı ile teması sonucu bulaşır. Düşük derecede ateş, kırgınlık ve kuru öksürük ile hafif geçirilebildiği gibi, karın ağrısı, şuur bulanıklığı ve belirtilerle seyreden ağır hastalık tablosu oluşturabilir." Su ve besinle bulaşan hastalıklardan korunmak için hijyen kurallarına riayet etmek gerektiğini ifade eden Erkan, alınacak önlemleri şöyle sıraladı: "Eller bol su ve sabunla yıkanmalı, sağlıklı ve yeterli su temin edilmelidir.

Temiz olduğundan emin olunmayan sular kaynatılarak kullanılmalıdır. İnsan atıkları uygun şekilde uzaklaştırılmalı, kara sineklerle mücadele için evlerde çöpler kapalı kovalarda biriktirilmelidir. Tüm sebze ve meyveler akan su altında bol ve temiz su ile yıkandıktan sonra yenilmelidir. Açıkta satılan gıda maddeleri kesinlikle alınmamalı ve tüketilmemelidir.

Gıda maddelerinin etiketlerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın üretim izni, üretim ve son kullanma tarihlerinin bulunmasına dikkat edilmelidir. Kişi de karın ağrısı, ishal ve kusma belirtileri ortaya çıkarsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kişiler hasta oldukları dönemde bulaştırıcı olduklarından kişisel korunma yöntemlerine özen göstermelidirler."