Davetiyelerinde 'Silah sıkmak yasaktır' yazılan düğünde, gelin ve damadın gelişinin ardından havaya mermi yerine köpük sıkılırken, davetliler takı takmak yerine genç çifte toplanan 57 bin 500 lira parayı verdi.
 
1997 yılında Suruç'un Boydi Köyü'nde düzenlenen İbrahim Tilgen'in düğününde davetliler tarafından havaya ateş açıldı. Bir kişinin ateşlediği otomatik tüfekten çıkan mermiler, 7 çocuk babası Mahmut Tilgen ölümüne, 18 kişinin de yaralanmasına yol açtı. Maganda dehşetinin yaşandığı düğünün ardından Tilgen ailesinin fertleri, düğünlerinde silah sıkılmasına karşı çıkmaya başladı.
 
DAVETİYELERE UYARI NOTU DÜŞÜLDÜ
Büyük oğlunun düğününde yaşanan dehşetin ardından Hanifi Tilgen, bu kez küçük oğlu Bayram'ın düğününde aynı acının yaşanmaması için davetiyelere uyarı notu düştü. Düğün davetiyesinin en altına kırmızı harflerle 'Silah sıkmak yasaktır' yazıldı ve dağıtımı sırasında da davetliler tek tek silah sıkmamaları konusunda uyarıldı.
 
KÖY MEYDANINDA DÜĞÜN
Maganda önlemi alınan düğün, dün öğleden sonra Suruç'un Boydi Köyü meydanında gerçekleştirildi. Suriye sınırındaki köydeki düğüne gelen davetliler, davul- zurna eşliğinde bol bol halay çekti. Damat 28 yaşındaki Bayram Tilgen ile akrabası olan gelin 24 yaşındaki Emine Şimşek'in gelişinin ardından davetliler, ellerinde bulunan sprey kutular ile genç çiftin üzerine köpük sıkmaya başladı. Ortalığın bir anda beyaza büründüğü düğünde, halay çekmeye başlayan çiftin üzerine davetli kadın ve erkekler dolar attı.
 
Akşam saatlerine kadar süren düğünde davetliler bol bol halay çekip çifte mutluluklar diledi. Düğünün son bölümünde eve götürülen gelin Emine Şimşek, eline verilen bardağı duvara vurup kırdıktan sonra içeri girdi.
 
TAKI YERİNE NAKİT PARA
Düğün sonunda davetlilere, köy meydanında kurulan büyük çadırlara açılan yer sofralarında yemek ikram edildi. Kebap servisi yapılan düğünün sonunda davetliler alışılmışın dışında, gelin ve damada altın takmak yerine nakit para topladı. Düğün sahiplerinin görevlendirdiği kişiler, çadırlarda oturanların yanına tek tek gidip çift için verilen paraları topladı. Altın yerine nakit para verilen düğüne katılan davetliler, çifte toplam 57 bin 500 lira toplandı. Aşiret mensupları, düğünlerde nakit toplamanın eski bir gelenek olduğunu söylerken, bunda son zamanlarda altın fiyatlarında meydana gelen artışın da etken olduğunu vurguladı.
 
DAMAT: MASUM İNSANLAR YARALANMASIN
Daha önce ağabeyinin düğününde üzücü olaylar meydana geldiğini ve kendi düğününde aynı acıyı yaşamamak adına önlem aldıklarını söyleyen damat Bayram Tilgen, elindeki davetiyeyi gösterdi. Tilgen, "Davetiyenin üzerine silah sıkılmaması konusundaki isteğimizi özellikle yazdırdık. 1997 yılında ağabeyimin düğününde silah sıkılmış; 1 kişi ölmüş, 18 kişi de yaralanmıştı. Biz de kendi düğünlerimizde artık masum insanlar yaralanmasın diye böyle bir not yazdık ve silah sıkmayı yasakladık. Masum insanların ve en mutlu günümüzde yanımızda yer alanların başına bu kez kötü bir olay gelmemesi bizi sevindirdi" dedi.