Vatandaşları 112 Acil Servis ekibine ''asılsız'' ihbar yapmamaları konusunda uyaran Dr. Demir, kısa süre önce faaliyete geçen ''112 Komuta Kontrol Merkezi''nde basın mensuplarıyla bir araya gelerek, çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
 
Şanlıurfa'da 26 adet Acil Yardım İstasyonuyla acil sağlık hizmeti verdiklerini belirten Demir, istasyon sayısını 31'e çıkaracaklarını bildirdi. İlde 40 adet ambulansla acil yardım hizmeti yürütüldüğünü aktaran Demir, kentte istasyon başına düşen nüfus oranının da ortalama 50 ila 55 bin arasında değiştiğini ifade etti.
 
Komuta kontrol merkezindeki çalışmalarda izlenen yolla ilgili bilgi veren Demir, ''Gelen çağrıların 1 dakikalık ön değerlendirmesinin ardından, yüzde 92'lik bir oranda ambulansımız 10 dakika içerisinde olay yerine ulaşmaktadır'' dedi.
 
112'ye çok sayıda asılsız ihbar da geldiğini, vatandaşların bu konuda duyarlı olmasını isteyen İl Sağlık Müdürü Demir, şunları kaydetti: ''Ortalama olarak günlük 9 bin ila 11 bin arası çağrı gelmektedir. Ancak bu çağrılardan sadece 80 ila 120 arasında gerçek vaka olduğu tespit edilmiştir. Vatandaşlarımızı bu konuda daha duyarlı olmaya çağırıyoruz. Çok sayıda asılsız ihbar geliyor. Özellikle ekiplerimizin karşılaştığı diğer büyük sorun ise ihbarcı vatandaşımızın adresini tam bildirememesinden kaynaklanan, vakaya geç müdahaledir. Bunu önleyebilmek için de her vatandaşımızın adresini çok iyi öğrenmesini istiyoruz. Vatandaşlarımızın trafikte ambulanslara yeterince yol vermiyor. Lütfen siren çalan ambulansımıza yol vermeye çalışalım.''
 
GERÇEK VAKALARA ULAŞIM ENGELLENİYOR
Dr. Demir, zaman zaman gündeme gelen ambulansın olay yerine geç geldiğine dair iddiaların; yanlış adres bildirimi, asılsız ihbarlar ve trafikteki ambulansa yol vermeme nedenlerinden kaynaklandığının tespit edildiğini de sözlerine ekledi.