Sağlık-Sen Aydın Şube Başkanı Baki Karaer, H1N1 domuz gribi virüsünün mevsimsel influenzadan daha bulaşıcı olduğunun bilindiği ve Dünya Sağlık Örgütü"nün kullanılması planlanan domuz gribi aşılarının mevsimsel grip aşıları kadar güvenli ve etkin olacağını bildirdiği belirtilerek, “Bu konuda siyaset çevreleri ve bilim adamları tarafından yapılan eleştiriler, toplumun aşılamaya olan inancını sarsacak şekilde yapılmamalıdır” dedi.

Domuz gribinden korunmada dikkat edilecek genel önlemler hakkında da bilgiler veren Baki Karaer, “Grip virüsünün temel bulaşma yolu öksürme, hapşırma ya da konuşma sırasında ortama saçılan virüsü taşıyan damlacıklar aracılığı iledir. Grip belirtileri olan bir kişiyle yakın temasta olan kişiler damlacıklarla taşınan bu virüsün solunum yoluyla alınması veya virüs ile kirlenmiş objelere el ile temas sonrası ağız-burun veya gözlere taşınması sonucunda bulaşır. Bu yüzden aşağıdaki tabloda sıralanan önlemleri alarak sadece gripten değil; grip gibi solunum yoluyla ve el teması yoluyla bulaşan hastalıklardan korunma sağlanabilir” diye konuştu.

“Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu tek kullanımlık bir mendil ile kapatınız” uyarısında bulunan Karaer, uyarılarını şöyle sürdürdü: “Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla en az 20 saniye yıkayınız. Alkol içeren el antiseptikleri de uygun miktar ve sürede uygulanmak şartı ile kullanılabilir. Kirli ellerinizle kendinizin veya bir başkasının gözlerine, burnuna ve ağzına dokunmayınız. Domuz gribi belirtilerinin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz. Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerle yakın temas kurmayınız. Grip belirtileri gösteren çocuklarınızı okula, kreşe ve dershaneye göndermeyiniz. Bulunduğunuz mekanları sık sık havalandırınız. Sık kullanılan eşya, yüzey ve araç-gereçleri sık sık deterjanlı su ile temizleyiniz. Toplu kullanılan mekanlarda veya toplu taşıma araçlarında cerrahi maske kullanınız. Cerrahi maske kullanılırken şu hususlara dikkat ediniz”