Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün İngiltere Kraliçesi 2"nci Elizabeth onuruna verdiği yemeğe katılmayan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal"a dönük eleştirilerine CHP"den yanıt geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Baykal"ın, Köşk davetleri konusunda tutarlı hareket ettiğini belirtirken, Cumhurbaşkanı"na karşı asıl saygısızlığı Başbakan Erdoğan"ın yaptığını savundu.

Tüm dünyanın dikkatle izlediği İngiltere Kraliçesi 2"nci Elizabeth"in Türkiye ziyareti sona erdi ancak tartışmalar gündemdeki yerini koruyor. Başbakan Erdoğan"ın, yaptığı bir konuşmada, CHP Lideri Baykal"ı hedef alan, “Düşünebiliyor musunuz, İngiltere Kraliçesi Cumhurbaşkanımızın davetine icabet etti. Ve buraya geldiğinde Çankaya"da bir yemek daveti var. Bu yemekte iktidara, ana muhalefete ve herkese davet var. Ve buraya gelmekte bir tavır sergileyenler, nasıl oluyor da bu ülkede uzlaşı kültürünün mensubu oluyorlar, soruyorum. Soruyorum size. Soruyorum. Bu ne kindir, bu ne nefrettir? Nasıl oluyor da bu ülkede hala, bunları savunanlar çıkabiliyor?” sözlerine CHP"den yanıt geldi.

Erdoğan"ın, Baykal"a dönük eleştirilerini ANKA"ya değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen, Baykal"ın, Kraliçe"nin düzenlediği davete katıldığını ve söz konusu davette Kraliçe ile görüştüğünü hatırlattı. Başbakan Erdoğan"ın sözleri için “anlamak kabil değil” yorumu yapan Öymen, CHP"nin Cumhurbaşkanına yönelik tavrının da bir “ilke” kararı olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı"na karşı asıl saygısızlığı Başbakan Erdoğan"ın yaptığını ileri süren Öymen"in değerlendirmeleri şöyle:

“Cumhurbaşkanı bir çalışma toplantısı yaptığı zaman genel başkanımız katılır, sosyal vesilelerle yaptığı düzenlemelere katılmaz. Partimizin ilke ve tutumu budur. Başbakan eğer birisini eleştirecekse önce kendisini eleştirsin. Smokin giyilmesi gereken bir davete, günlük kıyafetiyle katılmıştır. Cumhurbaşkanı eşli davet etmişti ancak Başbakan bu davete eşiyle katılmadı. Eşli bir davete eşsiz katılıyorsunuz sonra, smokinli davete normal günlük elbise ile geliyorsunuz. Cumhurbaşkanına saygısızlık söz konusu ise kendisinin yaptığı davranışlardır. Smokin giymeyerek, "Ben Avrupalıların resmi kıyafetini tanımıyorum demek mi" istiyorsunuz. Cumhurbaşkanı da hayatında ilk defa giyiyor smokini, onu da dikkatle not ettik.”
CHP Lideri Baykal"ın, bu olayda tutarlı bir davranış sergilediğini ifade eden Öymen, kendisinin de Kraliçe"nin Bursa ziyaretine eşlik ettiğini hatırlattı.
ANKA