Aşılama konusunda bu yıl yeni uygulamaların da olduğunu belirten Kozalı, 65 yaş üzerindeki kişilerle yaşlı bakımevinde kalanların ve kronik rahatsızlığı olanların aşı bedelinin kurumca karşılandığını kaydetti.
Sonbahar mevsimiyle birlikte artış gösteren grip hastalığından korunmak için salgın başlamadan ve havalar soğumadan grip aşısı yaptırılması gerektiğini belirten Aydın Eczacılar Odası Başkanı Salih Kozalı “Sonbaharın gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte artış gösteren grip hastalığına karşı en etkin korunma yöntemi aşıdır. Aşının etkin bir koruma sağlaması için grip salgınından önce yapılması gerekiyor. Virüs her yıl kendini yenilediği için her yıl muntazaman aşı yaptırılması gerekir. Grip hastalığı insanlarda halsizliğe, baş ağrısına, ateşe, iştah kaybına, kas ve eklem ağrılarına, burun ve göz akıntılarına neden olur. Hasta mutlak suretle dinlenmesi gerekir. Bu gerek eğitimde, gerekse iş alanında insan gücü kaybına neden olur. Grip aşısı yaptıranlar bu hastalığa yakalanma riskinin neredeyse sıfıra yakın olduğundan, aşı sayesinde eğitim ve çalışma alanında iş gücü kaybı ciddi oranda azalır” dedi.
Aydın Eczacılar Odası Başkanı Salih Kozalı özellikle 65 yaş üzerindekiler, astımı olanlar, sık bronşit olanlar, doğuştan akciğer problemi olanlar, kistik fibrozis, şeker hastaları, kronik böbrek hastaları, imnun yetmezliği olanlar, sağlık personeli, AİDS olanlar, bakım evi çalışanları, kreş çalışanları ve bu hastaların aileleri ile yakın temas edenlerin mutlaka grip aşısı yaptırmasını önerdi.
GRİP NEDİR?
Grip, Influenza denilen virüsün, solunum yoluyla insan vücuduna girerek özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında salgınlara neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Grip de nezle gibi, hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda, hapşırma ve öksürme yoluyla ve virüs bulaşmış ellerle temas sonrasında kolaylıkla bulaşır. Enfekte olanlar enfeksiyon başlamadan 2 gün öncesinden başlayarak hastalık belirtileri başladıktan 7 gün sonrasına kadar virüs yayarlar. Bu süre içinde duyarlı kişiler için hastalığa yakalanma riski yüksektir. Hastalığın belirtileri ise ateşlenme, halsizlik, iştahsızlık, kas ve eklem ağrıları, burun ve göz akıntıları, boğaz ağrısı ve kuru öksürük olarak kendini gösterir.